Najzanimljiviji sajt Balkana


Uz pomoć jedne eksprimentalne video igre "Foldit" koja je napravljena još 2008 godine i koja se igra na internetu.Igrači ove igrice su uspeli za samo tri sedmice,dekodirati strukturu enzima "retrovirusna proteaza" koji je glavni krivac za širenje virusa HIV-a tj.side.

Ovu vest je objavio naučni časopis Nature Structural & Molecular Biology.
Radi se o igrici koja je rezultat saradnje izmedju informatičkog i biohemijskog ogranka Univerziteta u Vašingtonu,a dostupna je svima na netu.Inače "retrovirusna proteaza" predstavlja pravu enigmu koju već 10-ak godina pokušavaju da reše vrhunski stručnjaci.

Igrica "Foldit" se sastoji u tome da se reši neki problem za koji računari još nisu pronašli rešenje.U ovom slučaju oko virusa HIV-a se radilo o načinu na koji molekul formira trodimenzionalnu strukturu i na taj način omogućava stvaranje proteina.
Ljudima je napokon uspelo da to reše jer, kako objašnjava jedan od tvoraca igre "Foldita" Set Kuper, ljudi imaju mnogo veće sposobnosti rezonovanja u prostoru od računara.

Pronalaženje tačne konfiguracije odredjenog proteina je često od suštinskog značaja za razumevanje načina na koji se određena bolest (zaraza, rak, itd) razvija unutar ljudskog ili živog organizma i pre svega izradu leka koji može da je zaustavi.
izvor:24.sata.rs


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1