Najzanimljiviji sajt Balkana


Uz pomoć jedne eksprimentalne video igre "Foldit" koja je napravljena još 2008 godine i koja se igra na internetu.Igrači ove igrice su uspeli za samo tri sedmice,dekodirati strukturu enzima "retrovirusna proteaza" koji je glavni krivac za širenje virusa HIV-a tj.side.

Ovu vest je objavio naučni časopis Nature Structural & Molecular Biology.
Radi se o igrici koja je rezultat saradnje izmedju informatičkog i biohemijskog ogranka Univerziteta u Vašingtonu,a dostupna je svima na netu.Inače "retrovirusna proteaza" predstavlja pravu enigmu koju već 10-ak godina pokušavaju da reše vrhunski stručnjaci.

Igrica "Foldit" se sastoji u tome da se reši neki problem za koji računari još nisu pronašli rešenje.U ovom slučaju oko virusa HIV-a se radilo o načinu na koji molekul formira trodimenzionalnu strukturu i na taj način omogućava stvaranje proteina.

Ljudima je napokon uspelo da to reše jer, kako objašnjava jedan od tvoraca igre "Foldita" Set Kuper, ljudi imaju mnogo veće sposobnosti rezonovanja u prostoru od računara.

Pronalaženje tačne konfiguracije odredjenog proteina je često od suštinskog značaja za razumevanje načina na koji se određena bolest (zaraza, rak, itd) razvija unutar ljudskog ili živog organizma i pre svega izradu leka koji može da je zaustavi.
izvor:24.sata.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1