Najzanimljiviji sajt Balkana

soliter koji ne pravi senku

Visoki soliteri ( neboderi) i velikim gradovima sve više predstavljaju problem  onima koji žive u ovakvim gradovima.Je visoke zgrade uzimaju prirodnu sunčevu svetlost te stvaraju probleme tokom letnjih dana .Grupa londonskih arkitekta osmislila je projekat dva solitera koji bi bili tako postavljeni da ne bi mogli da prave senku....

Sa ekspanzijom izgradnje solitera i planom za izgradnju još 230 njih u bliskoj budućnosti, u Londonu su sve veći problem senke koje ove visoke zgrade prave na javnim mestima i tako uklanjaju prirodnu svetlost.

Da bi rešili ovaj problem, arhitekte iz kompanije "NBBJ" osmislili su projekat dva nebodera koji zajedno funkcionišu tako da prelamaju i rasipaju sunčevu svetlost.

Jedan soliter je zapravo zakrivljeno ogledalo koje reflektuje svetlost u senku drugog solitera.Inače  ovakvim soliterima se  stvaraa 60 posto manje senke koje prave visoki neboderi.

Ovaj projekat je još u fazi pregovora, ali bi svakako ovakav dizajn nebodera bi se mogao  primeniti bilo gde u svetu, od Menhetna do Hong Konga.
izvor:blic.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1