Najzanimljiviji sajt Balkana

galaksija svemir
Ovo što će te videti u videu koji je dole, je neverovatna mapa svemira i ona prikazuje "puteve" između Mlečnog puta i 100.000 drugih dalekih galaksija.! Mapa Univerzuma konačno je predstavljena javnosti nakon desetogodišnjeg istraživanja.!...

Ovo neverovatno veliko jato, sačinjeno od zvezda, planeta i asteroida proteže se na 500 miliona svetlosnih godina i nazvano je Lanikejom, što je havajska reč za “nemerljivi raj”.

Neverovatno otkriće pokazalo je da je galaksija Mlečni put u kojoj se nalazi planeta Zemlja,  na ivicama ogromne kosmičke mreže. Iako je mapa “gusto napakovana”, između svih tela označenih na njoj, nalaze se nepregledna prostranstva tame.

Mapa Univezuma

Naše superjato prvo je koje je mapirano i prikazuje galaksije duž njihovih svetlećih putanja, koje na okupu drži gravitacija. Naučnici odavno znaju da galaksije nisu nasumično raspoređene, nego da se drže u grupama. Mesta na kojima se susreću predstavljaju superjata, kakva je Lanikeja, koja obuhvata 100.000 galaksija sličnih Mlečnom putu.

Oko našeg superjata nalaze se četiri druga – Šepli, Herkul, Koma i Persej-Ribe, ali je teško oceniti gde se završava naše, a gde počinju druga jata.

Dr Brent Tali sa Univerziteta u Honoluluu, predvodio je tim koji je mapirao Lanikeju na osnovu merenja brzine lokalnih galaksija.
Pogledajte video....

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1