Najzanimljiviji sajt Balkana


Opet danas govorimo o činjenicama i to zanimljivim naravno!U nastavku teksta donosimo vam dvadeset zaista zanimljivh činjenica za koje verujemo niste ni znali.Nadamo se da će vam se dopasti kao i da će te saznati nešto novo i neobično.I da vam šapnemo biće ih još pratite nas........

 


1. U ovom trenutku,Zemlja je usred ledenog doba koje je počelo prije cca 2,58 miliona godina.Trenutno se nalazimo u interglacijalnom razdoblju koje je započelo pre 10.000 do 15.000 godina,a može trajati i narednih 50.000 godina pre nego što globalna glacijacija ponovno počne.

2. Više insekata živi na samo jednom kilometru kvadratnom plodnog tla,nego ljudi na celoj planeti Zemlji!

3. Svake sekunde,40-50 munja udari širom sveta  a godišnje ta cifra se popne na 1.4 milijarde munja.U proseku, oko 25 posto ovih munja pogodi tlo.Mesto gde se najčešće javljaju je kod malog sela Kifuka u Kongu – godišnji prosek je 158 munja na 1 kilometar kvadratni.

4. Ako utrljate luk od nogu u roku od 30 do 60 minuta ćete osetiti i njegov okus.

5. Puž može spavati 3 do 4 godine  tokom kojih ne treba hranu da preživi.

6. Žirafa može živeti bez vode duže nego kamile

7. Pesme grbavih kitova se mogu dramatično promeniti iz godine u godinu, ali svaki kit u okeanu uvek peva istu pesmu

8. Snaga potrebna za uklanjanje noge iz živog pijeska pri brzini od jednog centimetra u sekundi će zahtijevati istu količinu snage kao da podižete osrednji automobil.

9. Ako bi zadržali zlatnu ribicu u mraku,ona bi postala mnogo svetlija. A da u hrani koju jede nema boje,postala bi potpuno bela.

10. Za razliku od običnih pčela,žaoka matice se može koristit više puta,bez ikakvih posledica.


11. Ostrige mogu prelaziti iz muškog u ženski pol i obrnuto

12. U proseku,muškarci su snažniji od žena za 3 odsto pogotovo u gornjem delu tijela.

13. Da znate da pećine dišu.Kako? Pećine udahnu i izdahnu velike količine vazduha kada se pritisak na površini mijenja,i vazduh juri u ili van pećine pokušavajući uspostaviti balans.

14. Iako su šanse da vas pogodi meteor vrlo slabe,ipak se i to desi: 21. Juna 1994. godine,Jose Martin se vozio sa suprugom blizu Madrida kada je 1,4 kg težak meteor pao na vjetrobransko staklo,savio volan i završio na stražnjem sjedištu.Martin je slomio prst dok je njegova supruga prošla nepovređena

15. Kada je Anders Celzij (1701-1744) stvorio Celzijevu skalu,ona je bila naopako – 0 stepeni je bila tačka ključanja vode a 100 stepni celzijusa  tačka smrzavanja.U godini kada je Celzijus umro,Carolus Linnaeus je obrnuo skalu.

16. Kada se bace na čvrstu površinu,staklene i metalne kugle će odskočiti više od gumenih.Razlog tome je taj što se gumene kugle deformišu kada udare od površinu,i ponovo se vraćaju u svoj primarni oblik kada se odbijaju zbog čega gube energiju.

17. Pre 65 miliona godina,pad meteora u Chicxulubu,Meksiko izazvao je hiljade metara visoke megacunamije.Neki naučnici smatraju da je upravo ovaj meteor bio uzrok izumiranja dinosaura.

18. Zvuk putuje mnogo brže kroz čelik nego što putuje kroz vazduh:zvuk putuje 5100 m/s kroz čelik,dok kkroz vodu on putuje 1.480 m/s a 330 m/s kroz vazduh.

19. Kada zamahnete bičem u vazduhu, oštri zvuk koji nastane je zapravo zvuk probijanja zvučnog zida, jer je bič prvi objekat (koji je napravio čovek) koji može probiti zvučni zid.

20. Krv pređe 96.540 km kroz telo prosečnog čoveka svaki dan.

 

 

 

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1