Najzanimljiviji sajt Balkana


Danas nam stiže novih dvadest zanimljivih činjenica,i to četvrti deo.Nadamo se da ste pročitali prethodne činjenice ( delove 1,2,3) i da vam je bilo zanimljivo saznati nešto novo i neobično.Da ne bi dalje dužili u nastavku pročitajte koje su to zanimljive činjenice,uživajte...


1. Podaci pokazuju da se čovekov prvi pokušaj leta se odigrao još 1020. godine,kada je engleski monah po imenu Oliver od Malmesburyja ‘obukao’ krila i pokušao se vinuti u vazduh iz Malmesbury opatije.Naravno Oliver je pao i polomio obe noge.

2. Kontinent Antarktik je najhladniji,najsušniji i najvetrovitiji kontinent, a i ima najvišu prosečnu visinu.Unutrašnjost kontinenta se tehnički smatra najvećom pustinjom na svetu.

3. U svojoj raspravi “Politika”, poznati Aristotel je naveo je da različite muzičke melodije,načini i ritmovi izazivaju različite reakcije kod slušalaca. Aristotel je tvrdio da muzika ima moć formiranja karaktera,te da bi trebala biti važan deo obrazovanja mladih.

4. Na našem svetu postoji oko pet nonilliona (5 × 1030) bakterija.Neverovatno zar ne?!

5. Prvih 100 godina od kako se pojavio (u 15. veku), baletom su se bavili isključivo muški dvorjani.U to vreme balet se smatrao amaterskom zabavom.

6. Biljka bambus je najbrže rastuća drvenasta biljka na planeti Zemlji.Tako zavisnosti od lokacije, bambus može narasti i do 100 cm za samo 24 sata.!

7. Prema podacima iz 2007 godine stopa nataliteta u svetu je: 4,2 porođaja u sekundi.

8. Mladi Luj Braj koji je inače da kažemo izgubio vid u trećoj godini života očajnički je želio čitati.Mladi Braj je imao samo 12 godina kada je izumeo Brajevo pismo.

9. Prema istraživanju provedenom na Harvard Univverzitetu,deca i tinejdžeri danas konzumiraju 110-165 kalorija više nego što sagore svaki dan.Nakon 10 godina ovakve konzumacije ta deca će imati celih 26 kg više.
10. U 8. veku pre nove ere, Asirci su zvali kanabis “Qunubu.” Indijanci su ga koristili kao afrodizijak, a kinezi su mislili da paljenje kanabisa može dovesti do besmrtnosti.

11. Ljudsko žrtvovanje i kanibalizam su se široko se bio praktikovao u Kolumbiji pre osvajanja.U Latinskoj Americi su postojale dve vrste kanibalizma : exocannibalism, jedenje članova neprijateljske skupine, i endocannibalism, jedenje članova svoje grupe.

12. Fidel Kasstro tvrdi da je preživio 634 pokušaja da mu se oduzme život, koje su uglavnom pokušavale obavještajne agencije iz SAD. Navodni atentati su uključivalji i korištenje otrovne pilule, otrovne cigare, wc školjke koja eksplodira, otrovnu pastu za zube, pokvareno ronilačko odijelo, pa čak i prah za otpadanje brade.

13. Mačke mogu napraviti preko 100 vokalnih zvukova, dok psi mogu napraviti 10.

14. Do 2000 godina prije nove ere,sir je postao luksuzni predmet u Egiptu, a recepte su u tajnosti čuvali sveštenici. Neki kraljevi su čak i pokopani s freskama koje prikazuju scene proizvodnje sira.

15. 3000 godina koke su uzgajane prvenstveno zbog jaja. Tek kada su Rimljani došli u Veliku Britaniju, zbog nedostatka hrane,počeli su jesti koke.

16. 1938. godine, francuska kuvarica Larousse Gastronomique objavila je recept za “kokain puding,” koji se sastojao od tradicionalne jaja-šećer-i-vino mešavine u koju se doda ekstrakt biljke koka. “Ne samo da je vrlo ukusna slastica”, jedan je od komentara u knjizi”, već je takođe i odličan lijek.”

17. Prehladu mogu uzrokovati više od 200 različitih virusa, a niti jedan od tih virusa ne uzrokuje gripu.

18. Naš celi DNK niz će ispuniti 200 New York City telefonskih imenika od 1000 stranica.

19. Na svetu postoji preko 120.000 vrsta muha.

20. Postoji više od 2.000 različitih vrsta minerala,ali manje od 100 minerala se smatra lijepim ili dovoljno trajnim da se koriste kao drago kamenje. Od tih 100, samo 20 ih se koristi u standardnoj proizvodnji nakita.
loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1