Najzanimljiviji sajt Balkana

iustracija ljudski mozak
Na redu su nove zanimljive činjenice o jednom organu u ljudskom organizmu o kojem moderna medicina zna svega 10 posto.Reč je o mozgu verujemo da će vas ove zanmljive činjenice iznenaditi kada pročitate kakav je naš mozak.Zato...krenimo da otkrijemo zanimjive činjenice o našem mozgu


1. Mnoge studije su dokazale da mozak bez ikakvih problema može stvoriti lažno sećanje, odnosno kreirati neki događaj u vašem detinjstvu koji se zapravo nikada nije ni desio.

2. Smijanje aktivira pet različitih delova mozga.

3. Leva strana mozga kontroliše desnu stranu tela, desna strana mozga kontroliše levu stranu tijela.

4. Ako je zdrav, vaš mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.

5. Iako je odgovoran za samo oko 2 posto telesne težine, mozak troši oko 20 posto kiseonika u našoj krvi i 25 posto glukoze (šećera) koji cirkuliše u krvotoku.

6. U mozgu se nalazi oko 100 milijardi neurona, ali oni čine samo 10 posto mozga. Oko 75 posto mozga čini voda.

7. Vaš mozak je sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru! Mozak može da proizvede 70.000 različitih misli u toku dana.

8. Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W.

9. Prosječan mozak odraslog čovjeka je težak oko 1.3 – 1.4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu sa koeficijentom inteligencije (IQ).

10. Kada se prekine dotok krvi do mozga, on izgubi svijest nakon 8 – 10 sekundi, a bez kisika može preživeti 4 – 6 minuta.


11. Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života.

12. Studije pokazuju da 50-70 ODSTO posjeta dokotoru za fizičke bolesti uzrokuje niko drugi nego sam mozak bolesne osobe (stres).

13. Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Ovaj organ nema receptore za bol i stoga ne može ni osjetiti bol.

14. Mozak je najaktivniji kada spavate. Osobe sa višim IQ-om sanjaju više, a također je dokazano da osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje su fokusirane na posao

15. Istraživanja su pokazala da je hipokampus, deo koji koji se bavi vizuelno-prostornom svesti, veći kod u Londonskih taksista nego kod ostalih ljudi. Londonski taksisti mesecima, a ponekad i godinama uče napamet doslovno svaku ulicu u Londonu pre nego dobiju licencu.

16. U mozgu se nalaze određeni ‘ogledalo neuroni’ zbog kojih zevate kad drugi zevaju oko vas, ali i zbog kojih vas na trenutak zaboli deo tijela, iako se neko drugi udario. Naučnici vjeruju da su upravo ovi neuroni odgovorni i za generalno osjećanje empatije prema drugima.

17. Droga poput kokaina aktivira centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens), te oslobađa dopamin serotonin koji vas čine sretnim. Nucleus accumbens se aktivira i kada pomognete osobi u nevolji ili davate novac ili robu nekoj dobrotvornoj organizaciji.

18. Svaki put kada se nečega prisetite ili imate novu misao, vi stvarate novu vezu u mozgu.

19. Dok je mozak slona fizički veći od ljudskog, ljudski mozak zauzima 2 posto ukupne telesne mase (u usporedbi s 0,15% mozga slona), što znači da ljudi imaju ubjedljivo najveći mozak u odnosu na veličinu tela.

20. Brojne naučne studije su zaključile da čitanje deci naglas i često razgovaranje s njima značajno doprinosi razvoju mozgova dece

 
loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1