Najzanimljiviji sajt Balkana

zanimljive činjenice
Ponovo kao i prošli put vam donosimo novih 20 zanimljivih činjenica Ovaj put na redu su petnaeste zanimljive činjenice iz koji verujemo da će te opet saznati nešto zsnimljivo i novo.Naravno možda će neko nešto i naučiti.....

Da ne dužimo, otkrijmo novih 20 zanimljivh činjenica....

1. Fluoroantimonska kiselina je najjača poznata kiselina na svetu.100.000 milijardi milijardi milijardi puta je jača od želučane kiseline, a sumporna kiselina pored nje izgleda kao kao milkshake od vanilije sa šlagom i trešnjom na vrhu.

2. Prvi poznati robot je nastao oko 400-350-te godine prije nove ere. Robot je bio golub na parni pogon, a napravio ga je matematičar Arhita iz Terenta.

3. U ludskom telu se nalazi 10 puta više bakterijskih nego ljudskih stanica (ćelija).Uprkos ogromnom broju,bakterije ne zauzimaju toliko prostora jer su daleko manje od ljudskih stanica.

4. BPM 37093 a.k.a. Lucy je zvijezda koja se u potpunosti sastoji od dijamanata. Udaljena je oko 50 svjetlosnih godina od planete Zemlje (sazvježđe Kentaur) i ima dijamantno jezgro od 10 decilona (1×10 na 34) karata, što otprilike iznosi oko 2 septiliona (10 na 42) metričkih tona.(op aut.nadamo se da vam je ovo jasno  ? )

5. Projekcija prvog filma na svetu se desila 28. decembra 1895. godine.U roku od godinu dana nastao je i prvi pornografski film – koji se zvao "Le Coucher de la Mariee".

6.Verovali ili ne malo je poznato da je slavni Leonardo da Vinci napravio prvog poznatog robota humanoida oko 1495. godine. Ovaj robot je bio oklopni vitez koji je mogao sesti,mahnuti rukom, pomeratii glavu i otvarati i zatvarati usta.

7. Elizabeth Hodgens je prva dokumentovana osoba na svijetu (1954) koju je pogodio izvanzemaljski objekat, tačnije – meteorit. Meteorit je bio težak oko 3 kg i pogodio je gđu Hodgens dok je spavala u svojoj dnevnoj sobi. Na sreću, krov i strop su ublažili udarac, a meteorit nije pao direktno na Elizabeth, već prvo na radio prijemnik, zatim je odskočio od pod, pa je tek onda pronašao put do njezinog kuka i ruke.

8. Više je nemačkih vojnika izginulo pokušavajući zauzeti jednu zgradu tokom Bitke za Staljingrad koju je branilo 25 sovjetskih vojnika i 10 civila, nego tokom cele invazije na Pariz.!

9. U poslednjih 3.500 godina, u civilizovanom delu sveta ukupno je bilo samo 230 godina potpunog mira.Po procenama, u zapisanoj ljudskoj istoriji su se dogodila 3.023 rata.

10. Nadamo se da vam se ovo neće gaditi kad pročitate.Prema FDA (Administracija za hranu i lekove), prosječna osoba pojede oko pola kilograma insekata godišnje. Ovi insekti se uglavnom pomešaju s drugom hranom, tako da nismo ni svesni kada ih jedemo.

11. Znanje koje danas imamo o hipotermiji izvorno dolazi od Nacističkih eksperimenata na ljudima.

12. Sapiosexual je naučni termin za osobu koju seksualno privlače inteligentni ljudi. Prvi deo reči dolazi od latinskog “sapiens”, što znači “mudar”.

13. Gotovo 1/3 čarapa na svetu (oko 8 milijardi pari godišnje) dolazi iz okruga Datang u Zhuji, Kina, poznatog kao “Grad čarapa”.

14. Francuski kralj Luj XIV uveo je 1670. godine zakon o samoubistvu: ako neko počini samoubistvo, njegovo tijelo će se vući po ulicama licem prema dolje, a zatim staviti na smetlište. Također će izgubiti i svu imovinu koju je posedovao.

15. U Sudanu je razapinjanje na krstu još uvek dopušten oblik egzekucije.Najnoviji takav slučaj je zabeležen je 6. maja 2013. godine. Trojica zatvorenika su prvo obešena, a zatim i razapeta. Na temelju članka 168. Kaznenog zakona sudanske države: ako počinite oružanu pljačku, sledi vešanje, a ako nekoga ubijete za vreme pljačke, sledi i razapinjanje na krstu.

16. Šansa da preživite komercijalnu avionsku nesreću se poveća za 40% ako sjedite u zadnjem redu aviona (prema studiji objavljenoj u Popular Mechanics, koja je uključila sve i jednu nesreću komercijalnih aviona od 1971. do 2007. godine).

17. Najduža reč u engleskom jeziku je puni hemijski naziv za titin, protein koji se nalazi u ljudskom tijelu. Ova riječ se izgovara oko tri i pol sata (video) i sastoji se od 189,819 slova (celu reč vidite na ovom linku).

18. Anketa sprovedena 2008. godine je pokazala da 58% britanskih tinejdžera misli da je Šerlok Holms bio pravi čovek, dok 20% smatra da Vinston Čerčil nije.

19. Nakon smrti Leonarda da Vincija, kralj Francis I od Francuske je okačio sliku Mona Lise u svoju kupaonicu.

20. Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, Sr. (Wolfe+585, Senior) je bilo skraćeno ime jednog čovjeka iz Filadelfije koji je jedno vrijeme bio upisan i u Ginisovu knjigu rekorda kao čovek sa najdužim imenom i prezimenom na svetu.(kasnije je cela kategorija izbačena). Njegovo puno ime i prezime, ukupno 746 slova, glasi:

Ime: Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus

Prezime: Wolfeschlegelstein-hausenbergerdorffvoralternwarengewissenhaftschaferswessenschafewarenwohlgepflegeundsorgfaltigkeitbeschutzen­vonangreifendurchihrraubgierigfeindewelchevoralternzwolftausendjahresvorandieerscheinenwanderersteerdem­enschderraumschiffgebrauchlichtalsseinursprungvonkraftgestartseinlangefahrthinzwischensternartigraumaufder­suchenachdiesternwelchegehabtbewohnbarplanetenkreisedrehensichundwohinderneurassevonverstandigmen­schlichkeitkonntefortplanzenundsicherfreuenanlebenslanglichfreudeundruhemitnichteinfurchtvorangreifenvonanderer­intelligentgeschopfsvonhinzwischensternartigraum, Senior.

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1