Najzanimljiviji sajt Balkana

zanimljivecinjenice16

Ponovo posle male pauze idemo sa novim zanimljivim činjenicama,za koje se nadamo da  će vam se dopasti i da će te saznati ili (eventualno) naučiti nešto novo.Ko je propustio prošle 15 po redu zanimljive činjenice može ih naći na ovom linku......

Da ne bi previše dužili u nastavku teksta  pročitajte koje su to činjenice toliko nama bile zanimljive.Krenimo redom....

1. Prosečna odrasla osoba sadrži 7 kvintiliona džula potencijalne energije, to vam je isto kao 30 hidrogenskih bombi!.

2. Biseri se formiraju samo u jednoj na svakih 10.000 ostriga

3. Oko 130 miliona karata (ili otprilike 26,000 kg) dijamanata se iskopa svake godine,dok  samo 1 od milion dijamanata završi u nakitu.

4. Dužina vašeg stopala jednaka je udaljenosti između ručnog zgloba i lakta.

5.Kultni triler Carrie (Keri),inače prva knjiga Stephen Kinga,odbijena je bila verovali ili ne , čak 30 puta.Na kraju King je knjigu Keri bacio u kantu za smeće.Ipak,njegova supruga je izvadila knjigu iz kante i ohrabrila ga da je ponovno počne slati izdavačima.Te je tako King uskoro postao jedan od najprodavanijih autora svih vremena.

6. Papa Nikola I je 860. godine proglasio venčani prsten obaveznim prilikom sklapanja braka.

7. Naša koža se potpuno obnovi na svakih 28 dana.

8. U nekim kulturama (u subsaharskoj Africi) roditelji daju svojoj deci imena s negativnim značenjima, kao na primer "ružan","neugodan" ili "osakaćen", kako bi ih učinili nepoželjnim za demone.?!

9. Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu  je najduži naziv za neko mjesto(Novi Zeland)  i ono sadrži 85 slova, a ima i svoju dužu verziju od 92 slova koja se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda

10. Na početku njegove karijere,"vragolije" Čarli Čaplina su odbili brojni studiji, opisujući ih kao "isuviše besmislene da se ikada prodaju."


11. I dan danas, na žalost,jedan od svakih 10 uspešnih uspona na vrh Mount Everesta završava smrću.

12. 50 najviših planina na svetu nalazi se u Aziji.

13. Na početku karijere, Volt Dizni je bio otpušten kao novinar jer "zato što nije imao mašte ni dobre ideje”. Nakon toga, Disney je započeo nekoliko poslova koji nisu trajali dugo, i svi su završili neuspjehom i eventualnim bankrotom. Ipak nije odustao… zajedno sa svojim bratom, Roy O. Disneyem, osnovao je "The Walt Disney Productions", danas jednu od najpoznatijih filmskih kompanija na svetu.

14. Dok ovo čitate, oko 55.000 trgovačkih brodova prenosi oko 20 miliona kontenjera krctaih robom.

15. U 16.veku, doktori su u nekim evropskim zemljama pacijentima savetovali da se pušenjem duhana bore protiv tumora i lošeg zadaha.

16. Geografski gledano, Hulunbuir je najveći grad na svetu. Nalazi se u Unutarnjoj Mongoliji, autonomnoj regiji koja pripada Kini, a zauzima površinu od 263,953 kvadratnih kilometara. Uprkos tome što zauzima ogromnu površinu, u ovom gradu svega 2.5 miliona ljudi.

17. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, reka Roe je najkraća reka na svetu.Njena dužina je samo 61 metar, reka se nalazi  u blizini grada Great Fallsa,u američkoj saveznoj državi Montana.

18. U proseku, 6.2 miliona posetilaca Oktoberfesta popije oko 6,940,600 litara piva, 79,624 litara vina, 32,047 litara penušca, 222,725 litara kafe i čaja i 909,765 litara vode i limunade.

19. Masabumi Hosono je bio jedini Japanac koji je preživio potonuće Titanika. Kada se napokon vratio u Japan privremeno je izgubio posao, a novinari su ga prozvali kukavicom. Školski udžbenici su ga opisali kao nečastan i nemoralan.

20. 60 odsto kopnene površine Afrike prekrivaju pustinje i neplodna zemlja.

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1