Najzanimljiviji sajt Balkana

beba
Danas vam donosimo nove zanimljive činjenice.Ovaj put su u pitanju "mali ljudi" odnosno bebe.Verovatno mnogi od vas i  ne znaju za ove zanimljivosti vezane za bebe a neki možda i znaju.Kako god bilo, koje donose veliku radost roditeljima,bakama, dekama i ostaloj rodbini....

...i one su neki ( možemo tako reći ) smisao ljubavi i ljudskog života.Da ne bi mnogo dužili saznajmo koje su to zanimljive stvari tj.činjenice vezane za bebe...
 

1. Bebe mogu disati i gutati u isto vreme, a ovu mogućnost one izgube u 7 mesecu života.

2. Beba se rodi sa jako sofisticiranim sluhom. Ona može odrediti odakle zvuk dolazi već 10 minuta nakon što je rođena.

3. Glava novorođenčeta zauzima oko 25 odsto ukupne težine celog tela.

4. Institut Karolinska u Švedskoj je 1987. godine objavio rezultate njihove studije o "Puzanju na grudima." Kada beba ogladni i kada se položi na majčina prsa odmah nakon rođenja, ona u roku od sat vremena može sama pronaći majčine grudi i "dopuzati" do njih.

5. Bebe odmah nakon rođenja mogu prepoznati majčin miris i glas.

6. Tokom šestog meseca života bebe obično uduplaju svoju težinu u odnosu na onu s kojom su se rodile, a do prve godine težina će se utrostručiti. (Tokom devet meseci između začeća i rođenja, bebina težina se poveća za 3.000 miliona puta.)

7. Iako ne mogu govoriti, bebe i dalje mogu da komunicraju fizički. Mašući, klicajući, pokazujući, i sl. Istraživanja pokazuju da će bebe koje više komuniciraju fizički bolje komunicirati i verbalno.

8. U protekle dve decenije naučnici su naučili jako mnogo o mozgu beba – a jedan zajednički zaključak do kojeg su došli je sledeći: Roditelji mogu pomoći u razvoju mentalnih sposobnosti njihove bebe jednostavnom interakcijom s njom. Razgovarajte sa svojom bebom što je više moguće.

9. Nakon samo 12 meseci života, veličina bebinog mozga će se udvostručiti.

10. Studija provedena na Univerzitetu Washington u St. Louisu koja je ispitala rast dela mozga odgovornog za pamćenje i modulacije stresa – hipokampusa – je otkrila da ovaj deo mozga bude fizički veći i razvijeniji kod beba koje stalno primaju ljubav i podršku od svojih majki.


11. Iako niko ne zna o čemu bebe sanjaju, veruje se da su njihovi snovi strogo vizualni jer još uvek nemaju kapacitet za jezik. Srećom, bebe takođe nemaju sposobnost za noćne more, s obzirom da većina dece nemaju stvarne strahove sve do druge ili treće godine.

12. Ako se beba naglo trgne iz sna i počne da plače ili vrišti, ona verovatno ima noćni teror (noćni strah)- koji nije isto kao loš san. Noćni strahovi se ponekad događaju kada beba prelazi iz jedne u drugu fazu sna. Niko nije siguran kako i zašto se ovo dešava, ali najbitnije je da se beba nakon nekoliko minuta smiri, te da do jutra već zaboravi na sve.

13. Deo mozga odgovoran za pamćenje, hipokampus, već je 40 posto razvijen kod novorođenčadi, a biće u potpunosti razvijen kada beba napuni 18 meseci.

14. Beba se može setiti kada je inače hranite već nakon prvih mesec dana i već će tada početi očekivati bocu ili grudi u tim vremenima.

15. Tim istraživača na Institutu za Učenje i Mozak u Washingtonu je 2007. godine proveo eksperiment sa bebama starim 18 meseci. Došli su do otkrića da su bebe "natprirodno" osetljive na promene raspoloženja oko njih, i da mogu prepoznati da li ih volite ili mrzite, i to čak i kada vam ne vide lice.

16. Mozak odraslih ljudi selektuje zvukove koje čuje kako bi odlučio "da li bi ga vi trebali čuti ili ne". Kod beba je to sasvim drugačije. One slušaju sve frekvencije i zvukove istovremeno i njihv mozak svesno detektuje sve i jednu.

17. U eksperimentu provedenom na University of Sheffield i University College London, grupi beba od šest i devet meseci starosti prikazana su dva seta slika: ljudskih i majmunskih, a svaki set je imao po jedno lice koje su videle ranije. Obe grupe  su lako prepoznale poznato ljudsko lice među slikama, ali kad je došlo do majmuna, samo su bebe od šest meseci starosti mogle razlikovati jednog majmuna od drugog. Čini se da za samo 3 meseca bebe izgube ovu sposobnost.

18. Iako se naučnici obično usredotočuju na roditelje bebe, brojna istraživanja su pokazala da je stvarno "potrebno selo da se odgoji dete". Prema istraživanjima, čini se da se bebe najbolje razvijaju kada su u interakciji sa najmanje tri odrasle osobe.

19. Bebe se rode sa 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. U toku odrastanja neke od kostiju se spajaju.

20. Bebe se rode sa sposobnošću da plivaju i da prirodno zadrže dah. Međutim, vrlo brzo izgube taj instikt.

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1