Najzanimljiviji sajt Balkana


I ovaj put vam predlažemo kao i uvek da pročitate zanimljive činjenice ,ovoga puta reč je o gusarima.Svi znamo dobro ko su gusari.A da li znate da nije baš sve tako  kako su nam  objašnjavali u vezi gusara,odnosno kako smo naučili , čuli ili videli na holivudskim flmovima.....


1.  Davno jednom gusari su zarobili Gaj Julije Cezara i držali ga kao taoca 38 dana. Za njega su tražili otkupninu od 20 talenata zlata (Talent je u to vreme bio merna jedinica), a on im se nasmejao i rekao da očigledno ne znaju ko je on,i dao im savet da zatraže 50 talenata. Kasnije je naredio da se sve i jedan gusar koji ga je zarobio pronađe i razapne na krstu

2.  Većina gusarskih posada je imala kodeks pravila koji su svi članovi morali priznati ili potpisati. Ova pravila su uključivala kazne za laganje, krađu ili međusobne borbe na brodu (borba na obali je bila dozvoljena).

3.  Karibi su bili idealno mesto za gusare, tu je bilo malo ili nimalo zakona, bilo je dosta nenaseljenih ostrva za skrovišta, a mnogi trgovački brodovi su prolazili tom regijom. Ali gusari “zlatnog doba” nisu delovali samo tu. Mnogi gusari su u to vreme prelazili okean i  napadali obale zapadne Afrike.A drugi su plovili do Indijskog okeana kako bi pljačkali brodove u blizini južne Azije.

4. Mada se retko dešavalo, ali i žene su bile gusari. ! Najpoznatiji primeri su žene Anne Bonny i Mary Read, koje su plovile s “Calico Jack” Rackhamom 1719. godine. Bonny i Read su se oblačile kao muškarci, a navodno su se borile jednako dobro ili bolje od muškaraca. Kad su Rackham i njegova posada zarobljeni, Bonny i Read su izjavile da su oboje trudne – što ih je spasilo od vešanja.

5.  Nisu svi gusari zlatnog doba bili okoreli neobrazovani siromašni kriminalci. Neki od njih su došli i iz viših društvenih slojeva i bogatih porodica. Jedan od najpoznatijih primera  je bio Major Stede Bonnet koji je bio bogati vlasnik plantaže na Barbadosu pre nego što je opremio brod i postao gusar 1717. godine. Legenda kaže da je to učinio kako bi pobjegao od svoje supruge koja mu je stalno zvocala

6. Pre samog pogubljenja 1730. godine, gusar Oliver Levasseur je viknuo okupljenoj masi: “Pronađi moje blago, onaj ko ga može razumeti!” Ljudi još uvek traže to blago

7. Većina stvari koje danas znamo o gusarima dolaze iz knjige “Opšta istorija pljački i ubijstava najzloglasnijih gusara” koju je 1724. godine napisao i objavio Kapetan Čarls Džonson u Engleskoj. S obzirom da je ovo bio pseudonim, pravi autor nikada nije otkriven.

8. U vreme 1800-tih godina, SAD je izdvajala oko 20% državnog buđžeta kako bi platiti gusarima da ne napadaju njihove brodove (tada su već bili nezavisna država, zbog čega su ih Britanci prestali štititi).

9. 1553. godine, Kina je morala da pozove 120 mirnih monaha da se obračunaju sa gusarima.Ovi monasi su su bili sve samo ne mirni – bili  su to vrhunski borci i majstori Kung Fua koji su iste godine u 4 bitke ubili sve i jednog gusara, sa samo par žrtava na svojoj strani. Kasnije su izgubili interes za rat, a gusari su ponovo preuzeli more.

10. Priče o gusarima koji zakopavaju zlato su ipak samo mitovi. Doduše, samo mali broj njih je to i učinio, kao na primer Kapetan William Kidd, koji je na taj način pokušao sakriti svoju gusarsku prošlost i vratiti se u New York.

11. Gusari su imali jako kratke karijereTako da i  najpoznatiji na svetu, poput Blackbearda ili Bartholomew Robertsa, uspješno su gospodarili morem samo par godina.Roberts,čija se karijera smatrala dugačkom i uspešnom a trajala je samo tri godine.

12. William Dampier (1651-1715) bio je gusar koji je u svoj dnevnik zapisivao sve geografske i prirodne detalje. Njegovi zapisi su bili toliko bogati da su vek kasnije poslužili kao temelj za legendarno putovanje Čarlsu Darvinu

13. Gusarske zastave nisu uvijek bile crne sa lobanjom i kostima. Blackbeardo-voj gusarskoj zastavi je bio na primer ceo skelet i srce koje krvari. Zastava koje su se svi najviše bojali bila je "Bloody Red“, zastava na kojoj je pisalo “no quarter” – što je značilo da niko neće biti pošteđen tj ni jedan život.

14. Gusari su retko otimali blago.Ne to nije baš sto posto tačno!Većina plena je bila hrana, voda, alkohol, oružje, odeća i ljudi.

15. Tokom 17. veka, alžirski pirati su zarobili i prodali više od milion Evropljana kao robove

16. Samo su dva gusara poznata sa drvenim nogama, i to čak se ni oni ne smatraju onim jel pravim gusarima François Le Clerc, poznat kao Jambe de Bois i Cornelis Corneliszoon Jol.

17. Ne postoje istorijski zapisi o tome da je ikada i jedan gusar imao papagaja kao ljubimca.

18. Arrrr! Poznati gusarski uzvik uopšte nije gusarski. Njega je izmislio glumac Robert Newton u filmu Treasure Island  iz 1950. godine

19. Svakog 19. septembra se obeležava međunarodni "Pričaj Kao Gusar Dan"
izvor:pixelizam.com

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1