Najzanimljiviji sajt Balkana

najveća pećina na svetu Hang Son Doong
SpeleološkI tim iz Birtanije vjeruju da su otkrili najveću na svetu pećinu u srcu vijetnamske džungle.Pećina nazvana Hang Son Doong (Pećina planinske reke ) je verovatno gotovo dvostruko veća pećina, od dosadašnjeg rekordera po veličini pećine."Ovo je zaista zadivljujuća veličina pećine i jedan od najznačajnijih otkrića od strane britanske a možda i svetske speleologije"rekao je Adam Spillane,član ekspedicije tima.

Stenoviti ulaz ove pećine  je 150 metara širok i visok skoro neverovatnih 200 metara.Britanci su koristili uredjaj za merenje laserski poznati LaserRace 300, koji meri visinu i širinu.
Pećinu je prvi izvorno otkrio je '91 goidne vijetnamski čovek  džungle zvani Ho Khanh.Spillane iz britanskog tima je rekao je da za ovu pećinu se znalo,ali da se niko usudio da udje u nju ,zbog toga što pećina proizvodi zastrašujući vetar i buku zbog svoje velike podzemne reke,kao i zbog nedostatka tehnologije da se temeljno ova pećina istraži.

Uz pomoć predstavnika Hanoi Univerziteta nauke iz Vijetnama,britanska speleološka ekspedicija je provela pre otkrića ove pećine, pet dana istraživajući jame u Phong Nha Ke Bang-Nacionalnom parku.
najveća pećina na svetu

Tim je proveo šest sati morali su se probijati kroz džunglu kako bi došli do pećine i preći dve podzemne reke pre dolaska na glavni ulaz Hang Son Doong  pećine".Koliko su do sada otkrili Birtanski speleolozi ova pećina je duga oko 6,5 km ali na kraju glavnog kanala dolazi tj dolazi zid preko 45 metara visok koji koči dalje istraživanje i napredak," izjavio je Spillane.

Inače ova pećina je deo mreže od preko 150 pećina na ovom području.U samoj pećini kako se veruje najvećoj na svetu otkrivena je i prava prava mala dzungla!Ovu fascinantnu ogormnu pećinu će Britanski speleolozi će nastaviti dalje istraživati.A vi u nastavku pogledajte  predivne fotografije ove ogromne veličanstvene,zanimljive i možda najveće pećine na svetu.!

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1