Najzanimljiviji sajt Balkana


U Poljskoj,u gradu Wieliczka,nalazi se čudan i jedinstven rudnik soli odnosno neobična građevina - Katedrala od Soli.Katedralu od soli poseduje na desetine statua kao i tri kapele.....


ovaj rudnik tj.katedralu isklesali su rudari počev od 13.veka, pa sve do da kažemo današnjih dana  2007. gde su iz Rudnika Soli vadili stonu so.

U rudniku se nalazi podzemno jezero, kao i mnoštvo statua koje su savremeni umjetnici isklesali od halita (kamena sol).Iznenađuje činjenica da su stene od soli u raznim nijansama sive boje, a ne bele kako bi očekivali!

U ovoj Katedrali od soli se nalazi kapela blažene Kinge,za koju se govore da ima najbolju akustiku od bilo koje građevine u Europi.! Uz to ova je kapela najveća podzemna crkva na svetu,smeštena na dubini od 200 metara.Sam rudnik je dubok 327 metara, i dugačak više od 287 kilometara.

Takođe u ovom rudniku soli možete posetiti i muzej rudarstva u kojem je izložena rudarska oprema od srednjeg vijeka do danas.

Svake godine ovu Katedralu od soli to jeste rudnik soli posjeti oko 1.2 miliona turista, a u samoj katedrali se redovno se održavaju vencanja
Podzemna Katedrala od soli uvrštena je na prvi popis UNESCO-ve svetske baštine još 1978. godine, a 1994. godine, tadašnji predsjednik Poljske, proglasio ju je Istorijskim Spomenikom Poljske.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1