Najzanimljiviji sajt Balkana


Svake godine na četrdeset kilometara od grada New Yorka, pokraj ušća reke Hadson,jedno imanje postaje zaista neobično -  Van Cortlandt Manor,tu se već godinama uoči Noći veštica izlaže preko 5.000 svetlećih bundevi,sttvarajući prelepo "zastrašujući" ambijent....


Ceo događaj svetlećih bundva za "Noć veštica" traje 25 dana, ove godine one su ručno izrezbarene i predstavljaju razne  svetlosne buneve kreacije.Tako na imanju Van Cortlandt Manor se mogu videti dinosaurusi, veštice, kosturi, zmije, pauci i sl.   

Običaj dubljenja bundevi se zasniva na legendi iz Irske.To je priča (legenda) o kovaču Jacku koji je bio poznat po domišljatosti i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario đavola tako što mu je ponudio dušu u zamenu za piće, a nakon što se đavo pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je stavio u džep u kojem je bio krst.Te se tako đavo više nije mogao vratiti u svoj oblik

Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Kad je Jack umro, nije bio primljen u raj zbog svog grešnog života. Na vratima pakla dočekao ga je đavo poslavši ga u mrak i davši mu žeravicu ugljena.


Jack je u džepu imao izdubljenu repu koju je izdubio i stavio u nju žeravicu.  Sve od tog trenutka on luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci postavši simbol duše koja je prokleta luta između svetova.

A kako to sve izgleda pogledajte u našoj foto galeriji....

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1