Najzanimljiviji sajt Balkana


Verovatno ova haljina će vremenom da izgleda sve bolja i bolja kao i vino.Tim sa Univerziteta Zapadne Australije je dodao bakterije crnog vina i tako su uspeli da stvore tanku tkaninu odnosno....

"vinsku tkaninu" od koje se može napraviti vinska odeća ,poput haljina,majica ili kupaćih kostima?!.

Iako još uvek u ranim fazama razvoja ovakva tehnika izrade odeće od vina( za sada haljine od vina), jednog dana može da postane mejnstrim, bar sudeći po  ljudima koji su došli na ovu ideju"

Ovaj projekat redefiniše proizvodnju tkanih materijala. ”Kombinujući umetnost i nauku i znanje uz malo inventivnosti,krajnji cilj će biti da proizvede bakterija koja je fermentisana tako da stvori haljinu" kaže vodeći istraživač Geri Kes .Ipak,ova tehnologija je daleko od savršene, a verovatno neće je još biti zadugo na tržištu pre nego što je ljudi počnu nositi,odeću izrađenu od Pinot Noir ili Merlot vina.


Proces kreiranja vinske haljine tj tkanine od vina počinje dodavanjem bakterija koje se nazivaju acetobacter od crnog vina, kao bi ga pretvorila u  vinsko sirće.Da bi se  formirao sloj skrame na površini vina, u daljnjem procesu se potom skuplja i suši i postavlja na lutku manekenku da se dobio željeni oblik. Nakon što se osuši, maneken lutka se izduvava,a tkanina zadržava svoj oblik.

Ovo  zvuči prilično jednostavno do zasada, ali postoji jedna velika mana ove odeće od vina.Kada se osuši vinska odeća, tkanina postaje tako krhka kao toaletni papir i lomi se veoma lako, tako da odeća mora konstantno da se čuva od vlage

To neće biti problem na vrelim letnjim danima, ali u toku zime vrlo lako možete ostati bez odeće...Ipak u dalekoj ili bliskoj budućnosti možda jednog dana budemo išli da kupujemo odeću od marke Pinot Noir ili Merlot vina.

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1