Najzanimljiviji sajt Balkana


Danas to jeste noćas 30. juna i nedelju 1. jula,zvanično vreme će biti produženo za jednu sekundu ili preciznije kada na statu bude pisalo 23:59:59 pojaviće se potom neuobičajenih 23:59:60  i ova "minutaža" će predstavljati dodatna sekundu...


Posle toga će svi zvanični  svetski satovi ponovo pokazivati upobičajeno vreme: 00:00:00. satiSvi elektronski uređaji biće sinhronizovani sa novim malo promenjenim vremenom.

Glavni razlog za dodavanje sekunde je vreme za koje Zemlja napravi jedan krug oko svoje ose.Zbog privlačne sile Meseca, Zemlja usporava okretanje, te se to vreme u poslednjih 100 godina povećalo za približno tri milisekunde. A za godinu dana se tako nakupe tri četvrtine jedne sekunde - kaže Daniel Gambis, šef službe za merenje vremena u Parizu.


Tako se prestupna sekunda dodaje se s vremena na vreme, kako bi Sunce u podne uvek bilo na najvišoj tački, bar tokom leta.Poslednja prestupna sekunda, 25. po redu, dodata je januara 2009. Sledeća prestupna sekunda mogla bi biti dodata 2015. ili 2016. godine.

Naučnici koji se bave merenjem vremena su ove godine polemisali o mogućem ukidanju dodavanja prestupnih sekundi, ali su se složili da to treba da još razmotre. Ponovo će o tome razgovarati 2015. godine.
izvor.blic.rs

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1