Najzanimljiviji sajt Balkana


Botaničari su otrkili u Brazilu,nedavno nove tri biljke latinskih naziva philcoxia minensis,philcoxia goiasensis i philcoxia bahiensis,koje su u srodstvu sa biljkama iz roda zevalica.Ove novootkrivene biljke su mesožderke i hrane se....

pomoću mreže lepljivih listova koji rastu pod zemljom.Tako im to lepljivo lišće omogućava da  zarobe i svare podzeme "stanovnike" poput insekata iili crvića.

Botaničari smatraju da postoji još vrsta biljaka koje se koriste ovim,nepoznatim,načinom ishrane.Većina poznatih biljaka mesožderka, kao što je venerina muvolovka,koja uz pomoć svojih listova iznad zemlje hvata plen.

Iako su biljke otkrivene pre desetak godina, tek nedavno su naučnici ustanovili njihov način ishrane. Doktor Piter Friš, koji je vodio istraživanje, počeo je potragu za drugim sličnim biljkama.


"Prvi put kada sam video,nisam mogao da verujem.Nikada nisam videoovekve biljke u svom životu.One rastu u veoma siromašnom zemljištu.Njihov koren im pruža samo potporu,ove novootkrivene biljke imaju lišće koje raste pod zemljom.Kada smo ih podrobnije pregledali videli smo ostatke crva zalepljene za površinu listova.Predpostavljamo da postoji još ovakvih nepoznatih biljaka koji imaju sličan ančin prikupljanja hrane za sebe.Postoji dosta poznatih vrsta za koje još uvek nije dređeno da li su mesožderke ili ne."izjavio je doktor Friš.

Ipak botaničarima nije baš najjasnije da li ove biljke na neki način privlače svoj plen ili jednostavno pojedu ono što naiđe i zalepi se za listove.
izvor:blic.rs

loading...


 

 

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner