Najzanimljiviji sajt Balkana


Po prvi put u ljudskoj istoriji je izgovorena cela najduža reč na engleskom jeziku, to jeste i na bilo kom jeziku uopšte.Čitanje najduže reči na svet je trajalo tri sata tačno 33 minuta i 23 sekunde....

Toliko je bilo potrebno da se izgovori najduža reč na svetu.Ova najudža reč kada se izgovori u punom svom mnazivu ima 189.819 slova. Džinovska reč počinje sa "methionyl...", a završava se sa "...isoleucine"

Dmitriju Golubovskom direktoru ruskog izdanja magazina "Eskvajer" je pripala ta čast da po prvi put u ljudskoj istorijiu pročita celu reč to jeste ime proteina,koji se skraćeno naziva titin,Dmitri je komplikovanu formulu izgovorio na engleskom jeziku s ruskim akcentom.

Inače Titin je ogorman protein koji se smatra odgovornim za pasivnu elastičnost mišića.Ime je dobio po Titanu,starogrčkom božanstvu.

Iako pun naziv titina mnogi smatraju nadužom reči na svetu,opet neki leksikografi osporavaju ovu titulu jer generička imena hemijskih jedinjenja ne mogu da smatraju rečima, već "verbalnim formulama".A vi u nastavku pogledajte video i čujte barem delić te reči kako se izgovara i nadamo se da nećete ovaj video odgledati od prve do poslednje sekunde ,jer bi vam veom brzo postalo jako dosadno.
izvor:blic.rs

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1