Najzanimljiviji sajt Balkana


Verovatno sada ovaj tekst čitate preko stonog računara,laptopa,sad zamislite da su računari ostali isti poput "Harwell Dekatron Computer",sigurno bi naš svet izgledao mnogo drugačije danas.Najstariji računar na svetu koji je napravljen 1951 godine i koji teži....

skoro neverovatnih (za današnje uslove) 2,5 tone ovih dana je obnovljen od strane računarskih stručnjaka i sada je izložbeni primerak u muzeju računarstva u Blečli parku.

Superračunar je tako star više od 60 godina je napravljen je u Atomskom centru u britanskom Harwellu,a služio je za rešavanje složenih matematičkih zadataka.Stručnjaci za računarstvo su uspeli da obnove superračunar iz '51 koji nosi ime "Harwell Dekatron Computer" za to im je bilo potrebno oko tri godine.A pre neki dan su ga i zvanično ponovo pokrenuli su ga pred novinarima


Superračunar iz 1951 najstari računar na svetu je tada bila "prava zver" po pitanju veličine sa dimenzijama garažnih vrata,i težinom oko 2,5 tone Međutim njegove su performanse zaista zanemarljive u odnosu na današnje računare.Ipak zvukovi,lampice,zujanje cevi - danas sve to daje poseban šarm ovom starom računaru.

Ovaj računar iz 1951. je nekada predstavljao vrhunac tehnoloških dostignuća kada je u pitanju informaciona tehmologija.Najstariji računar na svetu koristi papirne trake za ulaz i za učitavanje programa,sa  svojih 828 Dekatron cevi koji mu služe kao memorija(slično današnjemRAM-u).Iako je bio spor on je veoma dobro služio naučnicima.

loading...


 

 

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner