Najzanimljiviji sajt Balkana


Snovi su oduvek bili da tako kažemo zagonetna strana i nikada nisu prestali fasciniraju ljude.Tako su japanski naučnici nedavno pokušali da otkriju funkciju snova kao i značaj uz pomoć magnetne rezonance (MRT),i u tome su uspeli ....
da po prvi put dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja sa skoro 70 odsto preciznosti.

Istraživači naučnici iz Japana su uspeli da,kako oni tvrde,da po prvi put u svetu dešifruju vizije odnosno "pročitaju snove" koje se javljaju tokom spavanja.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Science" (Nauka) , stručnjaci ATR kompjuterske laboratorije za istraživanje procesa u mozgu iz Kjota, navode da su koristeći magnetnu rezonancu uspeli da lociraju aktivne delove mozga tokom prve faze sna i utvrde šta spavači vide u svojim snovima.Naučnici su snimali mozak trojice volontera tokom spavanja. Čim bi zaspali, naučnici bi ih budili i tražili da opišu svoje snove. Ceo proces je ponovljen oko  200 puta.

Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su kreirali bazu podataka u kojoj su objekte svrstavali u slične vizuelne kategorije.U sledećem koraku bili su u stanju da predvide slike koje su spavači videli sa preciznošću od 60 odsto, pa čak i 70 odsto u slučaju 15 specifičnih objekata, uključujući ljude, reči i knjige.

"Naš zaključak je da smo uspešno dešifrovali pojedine snove sa prilično visokim stepenom preciznosti.Snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena,ali su njihova funkcija i značaj ostali tajanstveni", dodao je Kamitani koji ističe da veruje da je ovaj rezultat ključni korak koji će nas dovesti do preciznog čitanja snova.

Jukijasu i njegovi saradnici će sada pokušati da zavire u duboke snove, u kojima se najsnažnije sanja.Istraživaće i da li je moguće na isti način protumačiti osećanja, mirise, boje i aktivnosti koje ljudi doživljavaju u snovima.

"Želeli bismo da uspostavimo precizniju metodu,kako bismo mogli da radimo na vizualizaciji snova", objasnio je japanski naučnik Jukijasu Kamitani,međutim, priznao da je dug put do razumevanja sna u celini.Obrazac za dešifrovanje snova se razlikuje od čoveka do čoveka,a baza podataka koju su razvili ne može da se primeni na sve, već mora da se prilagođava svakoj osobi pojedinačno.

"Još je mnogo toga što je nama naučnicima ostalo nepoznato", rekao je Kamitani,čiji je eksperiment obavljen u okviru tamošnjeg vladinog programa proučavanja mozga za koji je Ministarstvo nauke i tehnologije, samo u protekloj godini, izdvojilo 35 miliona dolara
izvor:rts.
loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1