Najzanimljiviji sajt Balkana


Čuveni "Ređiano" parmezan (sir) veoma je dragocen.Parmezan Ređiano smatra se "kraljem parmezana" jer samo jedan kolut sadrži 550 litara mleka. tako je jedna  banka uradila neobičnu i zanimljivu stvar.....
drže sir kao otplatu dugova i kredita svojih klijenata.Jedna od banka koja je tako nešto učinila je “Kredito Emiliano”,

Ovo jeste prava banka da ne pomislite nešto drugo koja ima ispostave širom Italije.A ono po čemu se razlikuje od drugih "običnih" banaka jeste to što u sefuove banke nema poluga zlata, dijamanta ili novca.Umesto toga, u trezoru ove banke se nalaze se desetine hiljada kolutova parmezana, pažljivo smeštenih na policama.

Banka “Kredito Emiliano”, sir preuzima od lokalnih domaćina u zamenu za otplatu kredita ili njegovo smanjenje za tri odsto. Takos službenici banke uz svoj posao brinu i o sazrevanju sira, određenoj temperaturi i nivou vlažnosti u trezoru njihove banke

Deluje čudno ali banka “Kredito Emiliano” parmezan tretira kao što druge banke tretiraju zlato, i to iz jako dobrog razloga,trezor ove banke sa sirevima vredan je oko 200 miliona dolara.!

S obzirom na to da je Italija zapala u najgoru krizu od Drugog svetskog rata ova banka je mnogo pomogla proizvođačima parmezana da njihova proizvodnja ne propadne.Proizvođači su srećni što čak 80 odsto dugova otplaćuju sirom, a samo mali deo kamate novcem, a ni banka ne gubi, jer uvek može da proda robu i zaradi odnosno vrati svoj novac.

“Kredito Emiliano” pozajmljuje keš za sir još od 1953. godine. Tokom godina želela je da trampi i ostale proizvode poput maslinovog ulja i pršute, međutim te proizvode je bilo mnogo teže čuvati u trezoru banke Italija je najveći proizvođač ovog sira sa godišnjom zaradom od 1,5 milijardi evra godišnje.
loading...


 

 

loading...

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner