Najzanimljiviji sajt Balkana


U današnje vreme marketi naročito oni veliki, nude razno razne namirnice,među njima i voće.Ono što se danas nudi od voća u mega marketima je samo delić onog što je "majka priroda" stvorila i pripremila za nas.Za to vas u narednom tekstu(u prvom delu) vodimo u "nepoznat" svet voća......

Gde ćemo vas upoznati sa mnogim vrstama voća,za koje verujemo možda nikada niste ni čuli,bi videli a kamo li probali.Dok se u ostalim delovima ove naše planete Zemlje ovo "neobično voće" koristi u svakodnevnoj upotrebi .I zato....zavirimo u (svet)neobičnog voća....

1 Salak (Salacca zalacca)


Salak, ili drugačiji nazvim mu je zmijsko voće, raste u Indoneziji,Maleziji i Brunejima. Ukus ovog voća je kako su ga neki opisali kao blagi slatki okus ananasa.Salak se uzgaja u celoj Indoneziji,postoje najmanje 30 -ak sorti od koji se izdvajaju dve najpopularnije:"Salak pondoh" iz Yogyakarta pokrajine i "Salak Bali" sa ostrva Bali."Salak Bali" se prodaje po celom, i jako je popularan plod među meštanima kao i turistima. Ova sorta voća ima ukus mešavine ananasa i soka od limuna.

2. Cupuaçu (Theobroma grandiflorum)


Cupuaçu  je voće koje možete pronaći u tropskim prašumama Amazona,uzgaja se u džunglama Kolumbije,Bolivije Perua i na severu Brazila.Koristi se u proizvodnji slatkiša i poslastica,zbog svog čoko ukusa sa okusom ananasa, a pored toga ima i jako lep miris.Smatra se super zdravim voćem jer sadrži mnogo vitamina B1, B2, B3, aminokiselina,ima devet antioksidanasa,kalcijum,selen, kao i vitamine A i C.

3.Aguaje (Mauritia flexuosa)


Neobićno voće Aguaje je poznato i pod imenima, moriche palma,ita, buriti i canangucho .Ovo voće raste pored močvara i  vlažnih područja u tropskoj Južnoj Americi.Voće je jestivo sirovo,u njemuse nalazi visok sadržaj vitamina C, koristi se za proizvodnju sokova,pekmeza i sladoleda. Od njega se također pravi i vino.Često se koristi i za lečenje opekotina .Dok niti iz stabla se koriste pri proizvodnji konopaca.Od ovog voća se pravi i ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koje izazivaju rak.

4.Hleboovac  (Artocarpus altilis)


Hlebovac je drvo i pold koje raste na tropskim ostrvima.Hlebovo voće se uglavnom jede kuvano ili pomešano s drugim voćem ili kokosovim puterom.Bogato je ugljikohidratima, a sam se sastoji se od 70 posto vode.Hlebovac je bogat vitaminima C,kao i tiaminima i kalijumom. Najčešće se jede nakon što se skuva, i pomeša sa kokosovim mlekom i potom ispeče u listovima banane.

5. Monstera (Monstera deliciosa)

Monstera  je voće koja raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, i južno do Kolumbije.Ovo voće se uzgaja kao ukrasna biljka, iako su plodovi jestivo i ukusno voće.Ako se jede nezrelo, može bi biti otrovno za telo (treba mu godina dana da sazrije). Kada konačno sazrije, ima okus mešavine banane i ananasa, a sadrži veoma mnogo vitamina C. Takođe pruža instant energiju i izdržljivost.

6.Drvena jabuka (Limonia acidissima)


Drvena jabuka neobično voće, dolazi nam iz Indije i Šri Lanke,  plod  ovog voća ima oklop koji je tvrdo poput kamena. Plod drvene jabuke je veoma lekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se može napraviti i džem Plod drvene jabuke se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomešana s kokosovim mlekom.Od njega se takođe pravi i jako popularno letno osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje mešanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima

7.Nangka (Artocarpus heterophyllus)


Nangka je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, može biti dugačka i do 90 cm,a može biti teška i do 36 kg!Ovo voće je puno škroba i vlakana,a okus se može usporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane.Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuva.Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka voće se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima.

8.Mangostan (Garcinia mangostana)


Mangostan ovo voće  uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a tmože se pronaći i u u tropskim zemljama Južne Amerike.Voće Čsu često opisivavli kao "suptilni delikates", ovo voće je jestivo,i relativno bogato hranjivim sastojcima  Zbog ograničenja na uvoz,svež mangostan nije dostupna u velikom broju zemalja Evrope,iako se ponegdje mogu pronaći konzervsanom stanju.

9.Voće Baobaba


Ukus ovog voća je opisan kao negde između grejpfruta,kruške, vanile.Ovo voće dvostruko više kalcijuma od mleka, a bogato je antioksidansima, ima šest puta više vitamina C od narandže.U nekim krajveima Afrike voće se koristi već dugi niz godina,jede se i sirovo i kuvano.Od njega se prave sokovi,dok lišće ovog drveta se melje i dodaje hrani kao začin.U EU prodaja voća Baobaba postala je legalna tek od 2008. godine.

10.Rambutan (Nephelium lappaceum)


Još jedno neobično voće - Rambutan dolazi iz Indonezije i Malezije,prirodno raste na Tajlandu,Vijetnamu,Filipinima i još nekim državama u jugoistočnoj Aziji.ovo voće je dobilo ime po malezijskoj reči rambut koja znači kosa.Mekano i hrskavo voće,a seme mu je jestivo, ali samo kada je skuvano.Celi oguljeni plod Rambuta, zajedno sa semenom, je jestiv za ljude.

loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Pratite nas i dok ste na Facebooku


google plustwitter icon

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner