Najzanimljiviji sajt Balkana

astroanut na mesecu
Tim iz istraživačkog centra američke NASA, odlučio se na istorijski poduhvat  - uzgajanje biljaka na Mesecu.!Tako se NASA priprema uradi revolucionarni korak .....

i da doprinos razumevanju biologije, agrokulture i života na drugim svetovima tj planetama.

Ovakva neobična misija kreće 2015. godine!Ukoliko sve prođe po planu, to će biti prvi put da život nastane na čvrstom nebeskom telu van Zemlje.Lunarni tim za rast biljaka, u kojem su naučnici NASA, investitori, studenti i volonteri, planira da 2015. godine uzgaja bosiljak, suncokret, repu i korov arabidopsis u omanjim aluminijumskim cilindrima.

Skladišta nalik konzervama biće snabdevena kamerama, senzorima i elektronikom, koja naučnicima dozvoljava da na Zemlji posmatraju razvoj biljaka.To okruženje mora biti sposobno da samostalno reguliše temperaturu i doprema vodu i struju, kako bi pobedilo surovu lunarnu klimu.U istraživanje nisu uključeni samo najbolji i najugledniji naučnici već i obični građani, pa čak i deca.

Naime, NASA će u škole širom Amerike poslati cilindre s biljkama identične kao one koje će poslati na Mesec.Prvi razlog, u svakom eksperimentu je potrebna kontrolna grupa. Na ovaj način se izbegava da se mnogi resursi, vreme i novac utroše ako bi se čitav poduhvat ponovio nekoliko puta.


Drugi razlog jeste želja da se deca i mladi više uključe i zainteresuju ne samo za ovu misiju, već i druge slične akcije.Projekat uzgajanja biljaka na Mesecu iznenađujuće je jednostavan i jeftin.

Zahvaljujući rapidnom tehnološkom napretku u proteklih nekoliko godina, delovi koji su nekad koštali milione dolara sad su nekoliko hiljada. Ipak, ono što je ovu misiju učinilo mogućom, jeste jedna neočekivana pogodnost.

Kompanija "Google" osmislila je nagradu „Lunar X“, vrednu 20 miliona dolara, koja će se dodeliti privatnoj kompaniji koja se pokaže kao najbolja za lansiranje robotske letelice na površinu Zemljinog satelita.Osim toga, vozilo će biti u stanju da se kreće tlom. Ko god da pobedi, zajedno sa robotom na Mesec će odneti i biljke.
izvor:rts.rs

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1