Najzanimljiviji sajt Balkana

zub dinsaurusa
Naučnici su u Portugalu identifikovali najvećeg grabljivca,dinosaurusa koji je ikada nastanjivao evropsko kopno, starijeg od Tiranosaurus reksa.Ovaj novootkriveni dinosaurus je veći i od  T-rexa....


Fosilni ostaci dinosaurusa pronađeni su na jednoj litici u mestu Praja de Vermelja, severno od Lisabona.Dinosaurus je dobio ime Torvosaurus gurneyi, a zver je bila duga oko 10 metara i teška oko četiri do pet tona, piše Gardijan.

Reč je o vrsti dvonošca, mesožderu koji je ličio na Ti-reksa, ali je živeo mnogo ranije, krajem doba jure, pre oko 150 miliona godina.

„Svi znamo za Tiranosaurus reksa, ali ta životinja je živela u doba krede. Naš dinosaurus je iz doba jure“, kaže profesor Oktavio Mateus, sa Novog univerziteta u Lisabonu.
dinsaurus Torvosaurus gurneyi
Mateus je dodao da je razlika oko 80 miliona godina, odnosno kada je Tiranosaurus reks hodao zemljom - Torvosaurus gurneyi je već bio fosil.Naučnici su pronašli veliki broj fosilnih ostataka vrste Torvosaurus gurneyi, uključujući jaja i embrione.

Oni ističu da je gornja vilica ovog stvorenja bila presudna u identifikovanju dinosaurusa. Nađen je zub veličine 10 centimetara, što ukazuje na to da je ova životinja bila na vrhu lanca ishrane.


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Pratite nas i dok ste na Facebooku


google plustwitter icon

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner