Najzanimljiviji sajt Balkana

kamera sa meseca
Jedina kamera  NASA-e, koji su astronauti misija Apolo 11 (1969-1972) vratili na Zemlju nakon boravka na Mesecu, prodata je na aukciji u Beču za neverovatnu sumui to Japanancu Fujisawi.....


Serbrna kamera model “Hasselblad Electric Data Camera (EDC)" prodata je za sumu od 550.000 evra (760.000 $),prne li su ovu vest austrijski kao i svetski mediji.

Srebrni foto-aparat, koji se mogao pričvrstiti na prednjem delu odela astronauta, bio je prvobitno procenjen na 200.000 evra.

Kamera model "Hasselblad"( skraćeno) koristio je astronaut Džimu Irvinu koji je s njim napravio 299 fotografija tokom misije Apolo 15, u leto 1971.

NASA je poslala ukupno 14 fotoaparata na Mesec tokom misija Apolo 11 do 17 ali je samo jedna od kamera vraćena na Zemlju

S obzirom na to da je težina stvari u spejs šatlu (svemirskom brodu) bila jedna od glavnih preokupacija na ovim putovanjima kamere koje su težile po nekoliko kilograma po pravilima NASA-e, astronauti su ih morali ostavljati na  Mesecu, kako one ne bi stvarale dodatnu težinu pri povratku  Međutim, astronauti su ovu kameru zaboravili ostaviti na Mesecu, te je tako i došla do Zemlje.
 

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1