Najzanimljiviji sajt Balkana

trolejbus
Stanovnici Krima ponosni su naneobični rekord oni imaju nadjužu trolejbusku liniju na svetu! .Iako je ovih dana bilo politički burno na ovom poluostrvu, ova najduža linija "trole" radi bez prestanka...

...još otkako je prvi sekretar komunističke partije SSSR-a, Nikita Hruščov, naredio njenu izgradnju davne 1952. godine.

 Vožnja najdužom trolejbuskom linijom između Simferopolja i Jalte traje 2,5 sata, ili celih 86 kilometara .A sama trolejbuska trasa je izgrađena je kroz prelepa planinska područja Krima.

 Hruščov je naredio izgradnju električne trolejbuske linije upravo zato da bi smanjio zagađenje prirode.


 Ovo je nekada bio jedini način da se veliki broj radnika preveze do lečilišta u planinama. Dok je linija bila na vrhuncu, trolejbus je polazio svaka dva minuta, a dnevno je prevozio pola miliona ljudi.

 "Ruta je simbolizovala novi život, život koji je ljudima bio prijatan i koji je donosio sreću. Danas trolejbusi izgledaju zastarelo, ali to je slika Krima. U Švajcarskoj imaju vozove, a mi imamo trolejbuse", kaže Valerij Zaikin, direktor kompanije Krim Trolejbus.

 Pre nego što je trolejbus vozio, ovaj put su koristili Staljin, Ruzvelt i Čerčil kako bi u Jalti razgovarali o postratnom uređenju Evrope 1945. godine.

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1