Najzanimljiviji sajt Balkana

piramida
Iz fondacije FOM i Univerziteta u Amsterdamu fizičari su otkrili kako su stari Egipćani vukli toliko teške i masivne kamene blokove.Egipćani su prilikom izgradnje piramida koristili mudar trik da bi lakše transportovali kamene blokove.....


Oni bi nakvasili pesak, po kome su na sankama vukli kamenje, a odgovarajuća količina vode omogućavala im je da prepolove broj neophodnih radnika.

U časopisu “Fisical rewivev letters” naučnici navode da su eksperimenti pokazali da se sa povećanjem krutosti peska potrebna vučna snaga srazmerno smanjuje.

ekspirment
Kada se voda doda pesku nastaju tzv. kapilarni mostovi, tj. sitne kapi vode koje međusobno povezuju zrnca peska.Uz odgovarajuću količine vode, mokar pustinjski pesak postaje otprilike dvostruko krući od suvog peska, a sanke mnogo lakše klize po čvrstom pustinjskom pesku zato što se on ne gomila ispred sanki kao kada je suv.

Egipćani su to očigledno znali. Na oslikanom zidu grobnice egipatskog vladara Djehutihotepa jasno je uočljiva osoba koja vuče sanke i sipa vodu neposredno ispred njih.
Izvor;blic.rs

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1