Najzanimljiviji sajt Balkana

majmun kanzi
Majmun Kanzi je star 33 godine, i one se malo više razlikuje od svoje sotale vrste.Ovaj majmun ume da zapali vatru, napravi omlet, pije vodu iz flašice, razume oko 3.000 reči! U nastavku upoznajte Kanzija majmuna koji pripada bonobo šimpanzama i sa kojima čovek deli 99% DNK...


Doktorka Džared Tagliatela je snimala satima i proučavala njegovo ponašanje. Prema njenim rečima, on ne samo da razume imenice, već i glagole, kao što su trčati, jesti.

Na njemu se mogu videti emocije, među kojima su sreća i tuga, ali čak i empatija. Kanzi može da sastavi smislene rečenice, što najbolje pokazuje i primer kada se doktorka okliznula i zamalo pala, a on joj je rekao "Budi pažljiva".

Kada je jednom prilikom vežbala reči sa njima, on nije pokazao naročito interesovanje za učenje, već je prišao računaru i kliknuo ikonicu lopte, pokazujući da hoće da se igra. Ona je odbila na mu je da, pa je ponovo prišao računaru i kliknuo dve ikonice, tako da se začulo "Loptu. Sada". I da, vrlo su nestrpljivi.

Konačno je dobio loptu, a potom je poslao poljubac i otkucao "Srećan". On čak i komunicira putem skajpa, pa je tako pozvao novinara nekoliko dana posle posete i tražio da mu pokaže sadržaj frižidera.

Bonobo majmuni, posebna vrsta čovekolikog ili velikog majmuna,  spada među ugrožene životinjske vrste. Sreća u nesreći je to što vodi ljubav veoma često, gotovo na svakih 15 minuta, pa zbog toga nije na meti zooloških vrtova.

Bonobo majmuni su emocionalno inteligentni, i kada im ugine član čopora u stanju su da ga oplakuju danima i da mu pripremaju grobno mesto.Žive u savršenoj harmoniji, u njihovoj zajednici ne postoje alfa mužjaci, nema borbe za prevlast, već postoji potpuni sklad.


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1