Najzanimljiviji sajt Balkana

marko polo

Kako tvrde italijanski arheolozi s univerziteta u Japanu,moreplovac i trgovac Marko Polo po tvrdnjama ovih arheologa nikada nije putovao dalje od Crnog mora....

Oni tvrde da je Marko Polo prosto sakupljao priče od drugih trgovaca o dalekoj tajanstvenoj zemlji OrijentaTrgovci sa kojima se Marko sretao...

su mu opisivali Japan,Kinu kao i Mongolsko cartsvo.Pa je tako Marko Polo i napisao knjigu "Putovanja Marka Pola"opisujući upravo te oblasti za koje je čuo priče Perziju,Aziju i Daleki tih godina 1271. i 1291.

Italijanski arheolozi iznose tvrdnju kako postoji niz nedolednosti kao i netačnih podataka u Markovim opisivanjima Kublaj Kana koji hoće da osvoji Japan 1274 i 1281 godine.Detalji iz ova dva pokušaja se mešaju i oni koji pripadaju prvom pojavljuju se u opisivanju drugog i kontra

Profesor arheologije Danijele Petrella je izjavio"Marko Polo opisao u knjizi kako je Kublaj Kanovu flotu pogodio tajfun pre dolaska do obale Japana"

Ipak, to se zaista nije ni dogodilo,ali 1281 godine sedam godina posle da." Kako je moguće da Marko Polo koji je bio svedok dogadjaja pobrka događaje koji su se dogodili u razmaku od 7 godina?"


Opet isto tako ostaci flote u blizini obale Japana ne podudaraju se s opisom koji se pojavljuje u njegovoj Knjizi Marko je koristio u knjizi i reč "chunam" ova reč nema nikakvo značenje na kineskom niti  mongolskom  jeziku.

Ovo je ustvari perzijska reč,a u većini opisa lokalnih mjesta koristi perzijske termine za kineska i mongolska imena mjesta.

Knjigu "Putovanja Marka Pola" je pisao njegov zatvorski cimer Pisa,a Marko Polo mu je diktirao dok je ovaj beležio.

Sad,postoji mogućnost da je Pisa "ulepšavao" Markove priče o dalekoj zemlji Kini.Takoda ostaje otvorena i ta opcija,bilo kako bilo ovo je još jedna zanimljiva teza vezana za Marka Pola..

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1