Najzanimljiviji sajt Balkana

egzoplaneta
Astronimi su po prvi put otkrili tragove vodene pare na udaljenoj egzoplaneti HAT P-11b koja je veličine Neptuna, ovo je udjeno i najmanja egzoplaneta koja je astronomima otkrila svoj zanimljiv hemijski sastav....


Uz pomoć tri teleskopa astronomi su pronašli tragove vode na egzoplaneti HAT P-11b, koji se okreće oko zvezde u sazvežđu labuda, koje je od Zemlje udaljeno 124 svetlosne godine,( oko trilion kilometara)

Astronomi su do otkrića došli mereći boje koje planetina atmosfera apsorbuje tokom prolaska ispred matične zvezde. Njihovo otkriće je objavljeno u časopisu Nature. Za njega je zaslužan tim astronoma sa Univerziteta u  Merilend.

HAT P-11b je četiri puta širi od Zemlje, a njegovu atmosferu posmatrali su teleskopi Habl, Spitcer i Keplar. Njihovim opservacijama uveliko je pomogla činjenica da na toj egzoplaneti nema oblaka što bi inače predstavljalo prepreku

Tim je otkrio da 90 posto atmosfere egzoplanete čini vodik, ali i da značajan deo njene atmosfere čini i vodena para.

Krajnji cilj je zabeležiti isto i na egzoplanetama veličine Zemlje. HAT P-11b se nalazi preblizu matične zvezde pa je time i nepogodan za život kakav mi poznajemo. Naučnici se nadaju da će uskoro otkriti prisutnost vode na egzoplanetama koje se nalaze u takozvanoj zlatnoj ili zelenoj zoni oko zvezda.


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1