Najzanimljiviji sajt Balkana

Namib pustinja
 Ovo je jedina pustinja na svetu koja izlazi na more! Namib ( ili prostrano mesto ) je velika pustinja u jugozapadnoj Africi.koja zauzima područje od oko 50.000 kvadratnih km, ....

pružajući se nekih 1.600 km duž Atlantskog oceana obalom Angole, Namibije i Južne Afrike.

Namib pustinja to jeste ovo područje se smatra najstarijom pustinjom na svetu, koja je ovakve sušne i polu-sušne uslove imala bar 80 miliona godina.

Njenu neplodnost izaziva oštar suvi vazduh koga rashlađuje hladna Bengela struja koja teče duž obale. Pustinja ima manje od 10 mm kiše godišnje i gotovo je u potpunosti neplodna.
Namib pustinjaNamib pustinja
Iako je pustinja gotovo nenastanjena i nepristupačna, postoje povremena naselja u Sesriem-u, blizu poznatog Sossusvlei-a i velike grupe peščanih dina koje su, sa visinom do 340 metara, najviše peščane dine na svetu

"Morska pustinja" Namib je dom velikom broju neobičnih endemskih vrsta biljaka i životinja (beskičmenjaci, reptili i sisavci) koje doslovno žive od magle, s obzirom da im je to jedini izvor vode.
namib pustinjanamib pustinja
Pustinja Namib je stavljena na UNESCO popis mesta svetske baštine u Africi 2013. godine kao "jedina obalna pustinja na svetu u kojoj na prostrana peščana polja dina deluje magla."


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1