Najzanimljiviji sajt Balkana

najcrnja planeta svemir

Planetu koja je do sada najcrnja planeta u svemiru za koje čovečanstvo zna na kraju nalazi se  na kraju naše galaksije,a otkrio je NASA teleskop Kepler

Džinovska,gasna planeta astonomske oznake TrES-2b,koja je veličine Jupitera i koja orbitira na približnoj razdaljini od 5 miliona kilometara od svoje zvezde,poseduje temperaturu od 980 stepeni celzijusa...

Ova najcrnja planeta propušta svega 1 posto svetlosti bolje rečeno skoro nimalo svetlosti.I od nas je udaljena 750 svetlosnih godina.

Planet  toliko malo svetlosti propušta i toliko je taman čak od najcrnje akrilne boje za koje čovečanstvo zna,i dosada je najtamnija planeta koja je otkrivena u svemiru",rekao je vodja istraživanja Dejvid Kiping, sa Harvard-Smitsonijan Centra za astrofiziku u Masačusetsu.

"Da je možemo videti izgledala bi kao skoro potpuno crna lopta gasa,sa crvenim tragovima po sebi"
 

Inače teleskop "Kepler" koristi fotometre koji stalno "osluškuju" hilajde planeta u svemiru,u potrazi za  tamnjenjem zvezda.

Takvi padovi u zvezdanoj svetlosti mogu ukazivati na prolazak planete ispred zvezde,blokirajući nešto od njenog svetla – u slučaju ove planete blokirano je iznenađujuće malo te svetlosti.

"Smatram da je ovolika tamnost planete uzrokovana zbog mnogo gasovitog natrijuma i titanijum oksida, ali verovatno tamo na tom području,toj planeti postoji nešto egzotično,što se ne poima sa našim umom i saznanjima o svemiru.

Lepo bi bilo da ovaj planet dobiije ime Erebus( bog tame)" dodao je Kiping

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1