Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:big bang u svemiru Tim naučnika veruje da je Veliki prasak pre 14 milijardi godina stvorio dva svemira, a jedan je kao odraz drugoga u ogledalu piše Scientific American U tom drugom "ogledalu" svemira  vreme teče unazad ...

Jedna od najvećih naučnih zagonetki čovečanstva je to kako i zašto vreme ide unapred. U pokušaju da konačno reše ovu  misteriju naučnici su došli do nove gore navedene teorije.

To znači da ako se vreme u našem svemiru kreće prema napred, u drugom se možda kreće unazad, tvrde naučnici koji su sproveli istraživanje.

Oni su analizirali kompjutersku simulaciju 1000 čestica pod uticajem Njutnovog zakona gravitacije, sa fokusom na dinamičkom ponašanju i udaljenosti između čestica.

Otkrili su da, bez obzira na veličinu i količinu, svaka konfiguracija čestica će prerasti u ono što je poznato kao skala niske složenosti. One se zatim šire ka spolja u oba smera, stvarajući dve različite, i suprotne „strelice vremena“.

Gravitacija zatim povlači čestice u veću i složeniju vremensku strukturu, čiji je model ekvivalentan galaksijama sa zvezdama i planetarnim sistemima. Odatle, standardni termodinamički protok vremena može se manifestovati i odvijati na svakoj od dve staze, koje se razilaze.

„Drugim rečima, model ima jednu prošlost, ali dve budućnosti“, objasnio je Džulijan Barbour, jedan od istraživača sa Univerziteta Oksford. Jedna stvar je sigurna - reč je o istraživanju koje bi moglo promeniti način na koji razmišljamo o svemiru.

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1