Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Crtani film Dizni
Za ovaj crtani film iz 1927 godine se verovalo da je izgubljen ali je on ipak pronađen i to na severu Norveške, saopštila je nacionalna biblioteka te zemlje. Gotovo kompletna verzija  crtaća pod nazivom "Prazne čarape" (Empty Socks) .....

je Diznijev prvi božićni film i otkriven je u inventaru biblioteke u mestu Mo i Rana u blizini arktičkog kruga.

"U početku nismo znali da je reč o izgubljenom kinematografskom blagu. Film je bio u dve rolne koje nisu bile jasno označene", naveo je arhivar u biblioteki Kvale Sorenšen.

Originalna verzija "Praznih čarapa" traje 5.30 minuta, ali u materijalu pronađenom u Norveškoj fali između 30 i 60 sekundi centralnog dela filma.

Autentičnost crtaća potvrdio je Diznijev ilustrator Dejvid Gerstajn. Biblioteka je digitalizovala crtani u kome je glavni junak zec Osvald, preteča Mikija Mausa, i poslala ga Dizniju.

Pre norveške, jedina poznata kopija "Praznih čarapa" bila je sekvenca od 25 sekundi koja se čuva u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Norveški film najpre je pripadao privatnom licu a potom je završio u kolekciji Norveškog filmskog instituta koji ga je predao Narodnoj biblioteci Norveške. Većina dela i dokumenata bibliteke čuva se u dobro obezbeđenom bunkeru u Mo i Rani. 


Biblioteka je pokrenula veliki projekat digitalizacije svog arhiva kako bi njihova kolekcija bila dostupnija javnosti, što je pomoglo u pronalaženju više izgubljenih dokumenata.


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1