Najzanimljiviji sajt Balkana

pod morem rekord
Dva američka okeanologa oborila su rekord najdužeg boravka pod morem! Naučnici Brus Kantrel (63) i Džesika Fejn (25) proveli su tačno 73 dana, dva sata i 34 minuta!...

Oni su boravili  pod morem u podvodnom hotelu na arhipelagu Kiz u Floridi, a sve u cilju skretanja pažnje na zaštitu okeana.Okeanolozi su se 3. oktobra spustili u podvodni hotel koji se nalazi osam metara ispod morske površine, a iz njega izašli u ponedeljak.

Prethodni rekord u dužini podvodnog boravka držao je američki naučnik Ričard Prisli, koji je bio 69 dana od maja do jula 1992. godine pod morem na istoj lokaciji.

Okeanolozi su iz podvodnog hotela držali časove o istraživanju i očuvanju okeana i ponekad u goste primale i druge stručnjake, među kojima je bio astronaut Baz Oldrin, drugi čovek koji je hodao po Mesecu.

Ti naučnici slede francuskog okeanologa Fabijena Kustoa koji je počev od juna bio 31 dan u podvodnoj laboratoriji na Floridi s drugim naučnicima.

Kusto je hteo da oda omaž svom dedi, čuvenom istraživaču Žak-Ivu Kustou preminulom 1997. godine, a koji je bio 30 dana pod morem.

 


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1