Najzanimljiviji sajt Balkana

podvodni grad
Žil Vern je pisao o morskim dubinama i nebeskim visinama i za neke on je bio sanjar.Ipak, život pod morem bi mogao da postane realnost. Kopno je u Japanu postalo luksuz pa je tako japanska kompanija "Shimizu Corporation"  osmislila plan spuštanja spiralnog grada u okeanske dubine....

Japanska kompanija "Šimicu" obelodanila je plan vredan 25 milijardi dolara, kojim bi se do 2030. godine konstruisao podvodni grad "Ocean Spiral" za 5.000 stanovnika. Nacrt plana predstavljen je u Tokiju tokom ove sedmice, a Shimizu samouvereno ističe da bi "Ocean Spiral" bio useljiv već 2030. godine 

Osim prostora za život, pod vodom bi bila postavljena i istraživačka stanica, postrojenje za proizvodnju energije i hrane, čime bi naselje bilo prilično samodovoljno.

"Ovo je realan cilj, a ne san" izjavio je “Gardijan” Hideo Imamura, portparol kompanije "Šimicu" 
Veliki podvodni grad bio bi spiralnog oblika i sastavljen iz tri dela. Prvi segment bi se nalazio blizu površine, a činila bi ga sfera prečnika 500 metara, u kojoj bi bile smeštene bašte za uzgajanje hrane. 
prvi deo "Ocean Spiral"

Drugi, srednji deo biće 14 kilometara dugačka spirala, u kojoj će se nalaziti prostor za stanovanje i poslovanje, koji će moći da primi oko 5.000 ljudi. "Ocean Spiral"

Na kraju spirale, na oko tri do četiri hiljade metara dubine, biće izgrađen istraživački centar i postrojenje za proizvodnju metana iz ugljen-diokida, koristeći mikroorganizme zvane metanogene.
 

Električna energija stvarala bi se pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama.Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala te provodila istraživanja.Okeanska spirala proizvodila bi pomoću hidrauličnog pritiska desalinizovanu vodu, a oko spirale bi takođe bile organizovane riblje farme.

"Okean nudi beskonačnu količinu mogućnosti i ovaj projekat će pomoći u njihovoj realizaciji"  kažu iz japanske kompanije.

Shimizu za izgradnju "Ocean Spiral"-a neće koristiti beton, već smolu koju će u komponente oblikovati pomoću 3D printera industrijske veličine. Izgradnja se očekuje da će trajati oko pet godina.Pogledajte video....


loading...


 

 

loading...

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner