Najzanimljiviji sajt Balkana

Severna hemisfera Marsa je nekada bila pod vodom NASA je obelodanila informaciju da je nekada na Marsu se prostirao ogroman okean preciznije na severu "Crvene planete", i ovaj okean je zauzimao skoro petinu teritorije Marsa !...

"Okean je stvarao tople, vlažne klimatske uslove, idealne za razvoj vanzemaljskog života", navodi se u izveštaju NASA naučnika.

Okean je postojao pre 3,5 milijarde godina, a imao je deset puta manje vode nego svi Zemljini okeani zajedno, a bio je dubok više od 1.5 kilometara. Zapremina je iznosila oko 20 miliona kubnih kilometara vode.

Satelitski snimci pokazali su reljefe koji ukazuju na postojanje rečnih dolina i terene formirane kretanjem vode.

Američki stručnjaci identifikovali su 52 regiona delti, u koje su ulazili brojni sistemi koji podsećaju na reke. Svi regioni se nalaze na istoj visini, što ukazuje da su označavali obalu ogromnog okeana u koji su se slivale reke.

"Naše otkriće daje prevagu hipotezi da se okean formirao na ranom Marsu kao deo globalne i aktivne hidrosfere" kazali su naučnici.

Ključno pitanje, međutim, je ostalo bez odgovora - gde je otišla voda s Marsa? Neki naučnici veruju da je većina sada u zaleđenom stanju ispod površine.

"Na Zemlji, delte i jezera su odlični akumulatori i pokazatelji znakova života u prošlosti. Ukoliko je ikada bilo života na Marsu, delte su možda ključ za otkrivanje njegove biološke prošlosti" zagonetno je završio svoju izjavu dr Getano Di Akile, vođa projekta.


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Pratite nas i dok ste na Facebooku


google plustwitter icon

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner