Najzanimljiviji sajt Balkana


Pomoću teleskopa u Australiji,Velikoj Britaniji i na Havajima ,astronomi su otkrili planetu za koju imaju predpostavke da je od dijamanata!!"Planeta dijamant" je dvadeset puta gušća i veličine ja kao planeta Jupiter."Dijamant planeta" kreće se  oko male zvezde u blizini naše galaksije.

Novootkrivena planeta-dijamant je mnogo gušća od svih do sada otkrivenih,sastav ove planete je uglavnom ugljenik.Naučnici su izračunali da bi,zbog velike gustine,ugljenik morao da bude u obliku kristala,samim tim znači daje ova planeta sačinjena od dijamanta.!!

"Evolucija planete kao i njena velika gustina daje nam "na znanje" da je ona sačinjena od ugljenika. Ova planeta je kao veliki dijamant.Ogromna ova zvezda napravi krug oko neutronske zvezde svaka dva sata u orbiti koja je toliko mala da bi mogla da stane unutar našeg Sunca",rekao je Metju Bejlis s Tehnološkog univerziteta Svinborn u Melburnu.

"Planeta dijamant" je udaljena od zemlje otprilike 4.000 svetlosnih godina i kako astronomi predpostavljaju  je ostatak velike zvezde koja je izgubila svoje spoljne slojeve i pretvorila se u pulsar.Astrnomi su joj dali oznaku PSR J1719-1438 .Inače pulsari su male, mrtve neutronske zvezde prečnika oko 20 kilometara, koje se vrte po nekoliko stotina puta u sekundi i emituju zrake radijacije.

Astronomi su i su zapazili modulaciju koju izaziva gravitacioni uticaj do sada nepoznate planete.
Pored ugljenika kojeg ima izgleda u ogromnim količinima na planeti ima i kiseonika,na površini i u plićim slojevima ove planete??.Ali astronomi kao i naučnici,ne znaju kako ova neobična planeta zaista i izgleda.
izvor:blic.rs
 loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1