Najzanimljiviji sajt Balkana

Veličina  bager vozila "Bager 228" je ogromna

"Bager 288" (Excavator 288)  i zvanično je najveće vozilo (bager) na svetu.Nemačka kompanija “Krupp” ga je izradila davne 1978 godine i to za potrebe rudnika Rajnbraun...

Vozilo  bager "Bager 288" (Excavator 288) je dugačak celih 220 metara i visok oko 96 metara!Ovaj bager je u mogućnosti da  isporuči 240.000 tona uglja dnevno.!

Za njegovo pokretanje potrebno je neverovatnih 16,5 megavata struje, a brzina kretanja je od dva do 10 metara u minutu. Širina gusenica vozila "Bager 288" je neverovatnih 4 metra ,a pokreće ga 12 gusenica ,radijus okretanja mu je 100 metara.

Težina ove grdosije je ogromnih 13.500 tona što ga čini ujedno i najtežim vozilom na svetu! A za izradu najvećeg bagera  na svetu  bilo je potrebno 10 godina rada i utrošenih 100 miliona dolara!

“Istorijsko” kretanje ove mašine koju pokreće dogodilo se 2001. godine, kada se premeštala od jednog do drugog površinskog kopa. Da kažemo samo ta da za njegovo upravljennje potrebno je 5 ljudi. Tada je put od 22 kilometra te 2001, preko polja i puteva bager je prevalio za duge tri nedelje.

Kako ovo najveće vozilo to jeste bager “Bager 288” nije mogao da zaobiđe prepreke, jer se kreće samo pravolinijski, radnici su morali da posipaju pesak preko asfaltiranih puteva i železničkih šina kako ih “ ovov gigantsko vozilo” ne bi uništio.

Takođe, morali su da sklanjaju električne bandere i kablove kao i da sade posebnu vrstu trave na trasu kretanja kako bi se bager lakše kretao.

I na kraju evo i video snimka pa pogledajte ovu grdosiju od vozila:


loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1