Najzanimljiviji sajt Balkana


Šigirski idol je najstarija drvena skulptura

Drvena skulptura iz Rusije  koja je izvučena iz močvare pre više od 100 godina, duplo je starija od kamenog Stounhendža u Velikoj Britaniji!....
Ova najstarija skulptura dobila je ime "Šigir idol" a otkrivena je na Ural krajem devetnaestog veka,
 
Nemački naučnici sada smatraju da je stara 11.000 godina, što je čini najstarijom poznatom drvenom figurom u celom svetu! Naučnici u Manhajmu u Nemačkoj koristili su najmoderniju tehnologiju karbonskog datiranja, nazvanu Ubrzana masena spektrometrija da odrede starost skulpture.
 
Utvrdili su da je skulptura čoveka, sa misterioznim simbolima urezanim na površini, 1.500 godina starija nego što se do sada smatralo.
 
Tomas Terberger, profesor Departmana za kulturno nasleđe Donje Saksonije, član tima koji je izučavao idola rekao je da su rezultati prevazišli njihova očekivanja.

Šigirski idol star je oko 11000 godina
 
"Ovo je izuzetno važan datum za međunarodnu naučnu zajednicu. Važan je za razumevanje razvoja civilizacije i umetnosti Evroazije i čovečanstva u celini.Možemo reći da u to vreme, pre 11.000 godina, lovci i sakupljači sa Urala nisu bili manje razvijeni u odnosu na zemljoradnike sa Bliskog istoka”, izjavio je za medije  Terberger.
 
Naučnici smatraju da kompleksne rune urezane u drvo predstavljaju šifrovanu informaciju o "poreklu svemira".Skulptura je bila visoka 5,3 metra, ali su tokom sovjetske ere nestali neki delovi, pa je sada drvena najstarija na svetu skulptura visoka samo 2,8 metara.
 
loading...


 

 

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner