Najzanimljiviji sajt Balkana


hram Gobekli Tepe stariji je i od Stounhendža

6.000 godina je hram "Gobekli Tepe" stariji od poznatog Stounhendža, hram koji milenijumima odoleva zubu vremena nalazi se na bregu u jugoistočnoj Turskoj, Naučnici su počeli da otkrivaju "misteriju" hrama Gobekli Tepe tek u prošlom veku....

Arheolozi Univerziteta u Čikagu su koji su otkrili Gobekli Tepe 60-ih godina prošlog veka, oni su dugo vremena smatrali da je reč o vojnoj stražarnici iz vremena Vizantije.

Ali je Klaus Šmit, istraživač Nemačkog arheološkog instituta, je sve porekao i utvrdio 1994. godine da su ploče pronađene na ovom lokalitetu nastale mnogo ranije nego što se mislilo.

On je 1995. godine sa svojim timom započeo sistematsko istraživanje zahvaljujući kojem je pronašao nekoliko prstenova kamenja, a geomagnetsko snimanje je pokazalo da ih ima najmanje dvadeset i da su, naizgled, poredđani nasumično, bez nekakvog reda.

Najviši od ovih kamenova iznosio je 5,4 metra i bio težak oko 16 tona, a njegova površina je dekorisana reljefima koji pokazuju bogatu faunu: veprove, škorpije, lavove, zmije, lisice... Svi kamenovi klesani su u obliku slova T.

Stručnjaci su utvrdili da je ovaj objekat građen vekovima i da su prstenovi kamenja više puta zakopavani da bi iznad njih bili podizani drugi. Ipak, oko 8200. godine pre naše ere, stanovništvo ovog kraja je potpuno napustilo ovaj lokalitet.

Najstariji hrma na svetu  Gobekli Tepe

Stručnjaci smatraju da su ovaj kompleks izgradili pripadnici društva lovaca-sakupljača koji su živeli u udaljenim kolibama, a Šmit je smatrao da je ovo nepobitan dokaz da je organizovana religija nastala pre poljoprivrede.

Strukture pronađene u Gobekli Tepeu izgrađene su u prekeramičkom neolitu A (10. milenijum pre nove ere) i prekeramičkom neolitu B (9. milenijum pre nove ere) – u prvom veće, a u drugom manje.

Prostije rečeno Gobekli Tepe postojao je pre izgradnje Stounhendža i piramida, pre nego što je čovek otkrio točak, dok su Zemljom još uvek hodali mamuti?!...

Šmit je verovao da je ova „katedrala na brdu“, kako ju je nazvao, bila mesto hodočašća i da su u nju odlazili vernici iz oblasti udaljenih do 160 kilometara. On je smatrao i da je ovo bilo važno mesto za tadašnji kult mrtvih.
izvor:nationalgeographic.rs

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1