Najzanimljiviji sajt Balkana

Dijamant kategorije IIa drugi najveći dijamant na svetu

"Lucara Diamonds" kompanija iz Kanade pre nekoliko dana je iskopala u Bocvani dijamant veličine 1.111 karata.Ovo je po veličini drugi najveći sirovi dijamant svih vremena.! Dijamant sa slike je veličine teniske loptice...Nesvakidašnji dragulj je kategorije "IIa", u koju spada svega jedan ili dva odsto svih prirodnih dijamanata u svetu.

Takvi dijamanti obično nemaju nečistoća i bezbojni su.

„Značaj otkrivanja dragulja većeg od 1.000 karata, najvećeg u poslednjih 110 godina, i kontinuitet otkrivanja visokokvalitetnog kamenja na južnoj polulopti nikako ne mogu biti prenaglašeni“, smatra Vilijam Lamb, predsednik i izvršni direktor kompanije.

Tutulu rekordera među dijamntima drži dijamant koji nosi ime "Kulinan",otkrio tj.iskopao ga je Fredrik Vels to je takođe isto sirovi dijamant ali od 3.106 karata, otkriven u rudniku u blizini Pretorije, u Južnoafričkoj Republici, 26. januara daleke 1905. godine.

"Kulinan" dijmant je predat britanskom kralju Edvardu Sedmom i isečen na devet glavnih velikih komada i 96 manjih dijamanata.

Inače pkao podatak rećićemo vam i to da je jedan od njih, težak 317,4 karata, i nalazi se na britanskoj kruni. Cela ta kolekcija dijamanata nastala od „Kulinana“ je procenjena na dve milijarde dolara, i nikada se nije našla ni na jednoj aukciji do sad.

loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1