Najzanimljiviji sajt Balkana

spasili život sa borbenim avionom f-16

U Norveškoj je spasen život jednog pacijenta zahvaljujući brzom razmišljanju medicinskog tima i još bržim pilotima norveškog ratnog vazduhoplovstva....Umirućem pacijentu bila je hitno potrebna procedura poznata kao ECMO (extracorporeal membrane oxygenation), ali bolnica u gradu Bodou koja se nalazi u srednjoj Norveškoj nije imala medicinsku opremu da izvede potrebni postupak.

Potrebni uređaj imala je bolnica koja se nalazi udaljenih 450 kilometara u gradu Trondhajmu, a osoblje te medicinske ustanove dosetilo se da su na obližnjem aerodromu dva aviona F-16, vojna lovca, koji su se spremali da polete.

Istog trenutka su nazvali aerodom i rekli šta im je potrebno, a oni su odmah izašli u susret.

"Nisu postavljali nikakava pitanja, osim koliko je veliki uređaj koji nam treba", kazao je Anders Karlsen, glavni lekar bolnice Svetog Olafa u Trondhajmu.

Uređaj je natovaren u avion, a pilot se punom brzinom uputio prema Bodou, gde je stigao za 25 minuta i na taj način spasao život pacijentu.

"Inače za tu udaljenost treba 35 minuta, ali je pilot žurio sa obzirom na prirodu i hitnost tereta", kazao je šef eskadrile Borg Klepe za norveški dnevni list Verdens Gang.

loading...
Kliknite ovde i ostavite komentar

Kometari

  • No comments found
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku, LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner
 GM izrada sajta baner1 1