Najzanimljiviji sajt Balkana

otkuda natpis na šlemu Jurija Gagarina

Da li ste se nekada zapitali otkud slova(natpis) SSSR (CCCP) na astro kacigi Jurija Gagarina? Pre istorijskog leta u svemir astronaut Juriji Gagarin se slikao sa astronautskim šlemom na glavi. Tako na nekim slikama on "nosi" na šlemu slova (natpis) CCCP  a na nekim ne. U nastavku otkrićete zašto je to tako...

Ustvari....misteriju o natpisu na astronautskom šlemu Jurija, je otkrila Marina Liceva, ruska blogerka i fotograf. Marina Liceva je otkrila zašto kaciga ruskog kosmonauta Jurija Gagarina na nekim fotografijama ima crvenim slovima ispisano SSSR, a na drugim je bela bez ijednog obeležja.

Pomenutu misteriju razotkrila je tako što je otišla u muzej u kojem se nalazi odelo koje je Gagarin nosio kada je išao u svemir. Kaciga Jurija Gagarina koja se nalazi u muzeju zaista ima ispisano SSSR, ali ovo obeležje nije oduvek tu bilo.

Gagarinova kaciga nije imala slova čak ni dana kada je trebalo da odleti u kosmos i postane prvi čovek u svemiru, a način na koji su se slova tu pojavila je krajnje zanimljiv.

juri gagarin astro kaciga bez slova


Naime, Gagarin je već bio u autobusu koji ga je odvozio do rakete u koju je trebalo da se ukrca, kada je jedna od osoba u njegovom okruženju primetila da na sebi nema nijedan znak koji će ukazati na to iz koje zemlje dolazi.

Odmah nakon toga, jedan od oficira je iz džepa izvukao crveni marker i na kacigi napisao SSSR. Ostalo je postala istorija i  na kraju, sada znate ako vas neko pita odakle slova (natpis) na kacigi Jurija Gagarina. Zanimljiva priča zar ne?


loading...


 

 

loading...

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner