Najzanimljiviji sajt Balkana

nano cizme iz rusije

Naučnici iz Novosibirska u Rusiji izradili su i patentirali čizme kojima su dali ime "Pionir arktičkog puta", koje su otporne na smrzavanje i mogu da zadrže toplotu na temperaturama i do -70 stepeni Celzijusovih....Ruski naučnici koristili su nanotehnologiju, koja je omogućila stvaranje "termo efekta" za stopala. Inovativna obuća je već prošla testiranja u ruskoj ledenoj bazi "Barneo" na Arktiku. Nanočizme biće dostupne i običnim građanima koji se bave sportom i turizmom.

Fabrika koja proizvodi ove čizme dala je sebi zadatak 2013. godine da razvije inovativne materijale za proizvodnju obuće.

Zbog toga su proizvođači uspostavili naučnoistraživački centar u kojem su okupili naučnike, u prvom redu organske hemičare koji se bave eksperimentima sa modifikacijom polimera.

Upotrebeljen je etilen-vinil acetat, supstanca koja u kombinaciji sa nanocijevima pojačava kvalitet inovativnih cipela. Da bi se izbegla napuknuća i klizanje čizama, korišćen je i termoplastični elastomer.
nano cizme iz rusije

"Glavni zadatak naših naučnika bio je razvijanje novih materijala za obuću koji će poboljšati izdržljivost, lakoću, otpornost na smrzavanje i druga svojstva", pojašnjava predstavnik kompanije "Obuv Rosija" Natalija Pauli.

Prema preporukama polarnih istraživača, kompanija je doradila liniju obuće i izradila modele za vojsku.

Državne organizacije, vojne jedinice i jedinice Ministarstva za vanredna stanja Ruske Federacije već su od proizvođača naručile čizme. Prvih 50 hiljada parova pušteno je u prodaju.

U planu je isporučivanje čizama u specijalizovane lance obuće za aktivan odmor, lov i ribolov.

Na društvenim mrežama korisnici iz Sibira raspituju se da li je u planu proizvodnja "nanokožuha" i "nanokapa", ali saradnici fabrike, za sada, o tome ne razmišljaju, navode ruski portali.
loading...


 

 

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner