Najzanimljiviji sajt Balkana

put na mars SpaceX 2

 Ilon Mask ponovo je oduševio svet svojim ambicioznim projektima. Ovoga puta, svetskoj javnosti je predstavio sistem za međuplanetarno putovanje, kojim bi se u budućnosti, uz dosta nižu cenu, moglo putovati na primer  na crvenu planetu - Mars....


Ovaj projekat predstavljen je na Međunarodnom kongresu astronautike u meksičkom gradu Gvadalahari, a Mask je rekao da mu je jedan od ciljeva da omogući da odlazak na Mars bude što dostupniji.

Naime, sada cena slanja čoveka na Mars iznosi oko deset miliona dolara, što je veoma mnogo i Mask smatra da je tu cenu potrebno sniziti na oko 200.000 dolara po čoveku, a za to je potrebno nekoliko koraka.

"Mora se posedovati svemirska letelica koju se može koristiti više puta, a ne samo jednom, i kojoj će gorivo moći da se sipa u orbiti. Zatim, potrebna je mogućnost proizvodnje goriva na Marsu i izbor pravog goriva, a za to je najbolji metan, koji je moguće proizvesti na Marsu" objasnio je Mask.

put na mars SpaceX


Na prezentaciji je prikazana i simulacija leta na Mars, koja je impresivna. Naime, raketa koja bi lansirala svemirski brod prema Marsu bila bi neviđeno velika, i u nju bi stalo oko 100 članova posade.

Raketa bi bila visoka 122 i široka 17 metara, i bila bi napravljena od karbonskih vlakana, dok bi motor bio nedavno testiran raketni "Raptor", koji ide na metan, i bila bi potrebna 42 takva motora.

Gornji deo rakete mora imati prostor za posadu, za teret, za rezervoar sa tečnim kiseonikom i gorivom, a kako je naveo Mask, inicijalno bi mogao primiti 100 putnika, ali bi se taj broj vremenom povećao na 200.

Pogledajte na kraju u videu kako bi to sve izgledalo ako zaživi projekat:

loading...


 

 





Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner