Najzanimljiviji sajt Balkana

paukova mreza

Švajcarski i švedski zoolozi došli su do otkrića da pauci ubijaju i jedu između 440 miliona i 880 miliona tona plena godišnje.! Sa ovim ciframa ....

koje su objavili naučnici, pauci su najproždrljivija stvorenja - predatori na svetu.!

Poređenja radi, ljudi pojedu oko 440 miliona tona mesa i ribe godišnje, što znači da nas ove životinje "šišaju" u apetitu.

Oni su čak proždrljiviji i od kitova, koji jedu između 310 i 550 miliona tona mesa godišnje.

Osnovna hrana većine od 45.000 vrsta paukova su insekti, ali postoje i velike vrste, poput pauka golijata, koje se hrane i sitnim životinjama kao što su ptice, glodari i žabe.

Ranije je bilo teško istraživačima da procene ekološki uticaj ovh zglavkara, jer su mnoge vrste aktivne samo noću i vešte u kamuflaži.

"Na osnovi naših proračuna možemo da kažemo da su na globalnom nivou pauci glavni prirodni neprijatelj insekata, pored drugih životinja kao što su ptice. Oni tako prave suštinski doprinos u održavanju ekološke ravnoteže u prirodi " izjavio je vođa studije Martin Nifeler sa Univerziteta u Bazelu u izjavi koju je preneo Sputnik.

Dakle, sledeći put kada uzmete novine da biste ubili pauka koji je napravio mrežu u vašem domu, zapitajte se da li više volite da imate problema sa jednim paukom ili 500.000 muva.
loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1