Najzanimljiviji sajt Balkana


U Nju Orelansu je prodat redak 200-godišnji doublon (nazvan po španskom novćiću),I to za sumu za neverovatnih  7,4 miliona dolara,to je najveća do sada cena za koju je plaćeno za jedan zlatnik.Zlatnik "Brasher" iz 1787.godine...

je težine 26.66 grama,i smatra se prvim američkim napravljenim zlatnikom izražen u apoenu dolara.Ime ovog zlatnika potiče od Efraima Brashera,zlatara i komšije Džordža Vašingtona,koji iskovao  i čiji je zaštitni znak"EB" utisnut na ovom zlatniku kao dokaz težine novčića i finoće.

Vrednost  tog novćića kada je kovan je bio oko 15 dolara a danas je 1500 dolara..Američka kovnica u Filadelfiji počela je da kuje kovanice tek od 1790. Do tada su u opticaju bile različite strane kovanice.

Ovaj zlatni novćić smatra se izuzetno retkom kovanicom i zbog inicijala gde je utisnut, samo sedam ovakvih  zlatnih novćića napravio zlatar Brasher 1787 godine.

Svi ostali zlatnici napravljeni od strane zlatara Brashera,a ima ih šest  sa "EB" inicijalima na krilima orla.Ovaj zlatnik koji je prodat  je imao "EB” inicijale na grudima orla, što može da se objasni za ovako veliku prodajnu cenu koju je postigao,naravno da ne zaboravimo i istorijsku vrednost samog zlatnika .Zlatnik je kupila neimenovana investiciona kompanija sa Volstrita.

loading...


 

 

Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE SAJT!
Čitajte nas i dok ste na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner sajt GM IZRADA SAJTA
 adiswitchbaner