Najzanimljiviji sajt Balkana


U časopisu "Science"osvanuo članak da su naučnici uspeli da stvore  rasu mutanata mega-mrava sa gigantskim glavama i ogromnim čeljustima.Ove Mega mrave naučnici su dobili...

nakon što su aktivirali neke posebne hormone  u mravima.

Naučnici su ovim pokazali da obični mravi od Pheidole morrisi vrste,sadrže sve genetske materijale(alat) koji su potrebni da ih pretvore supervojnike mrave,tj samo im je trebala hormonska reakcija.

Naučnici dodali u larve normalnih mrava male količine posebnih hormona,tako da su se larve kasnije transformisale u Mega mrave "super-vojnike"Mega mravi mogu da se prirodno pojave i u divljini i da narastu na oko 4mm,ali u veoma retkim slučajevima.


Inače je posao "mrava vojnika" u mravinjacima po pustinjama Amerike i Meksika, u tome da zaštiti koloniju od napada invazije drugih vojski mrava i da blokiraju ulaz gnezdo sa velikim glavama.

U izveštaju autora naučnika dr Rajendhran Rajakumara,sa Mekgil univerziteta,iz Kanade upućeno kolegama kaze se:"Otkrili smo razvojni potencijal za proizvodnju ovih super mega mrava i uspeli smo da "otkrijemo" pretka mega mrava koji su nastali od pre 35 do 60 miliona godina."

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1