Najzanimljiviji sajt Balkana

water planet GJ1214b
Planeta "GJ1214b" koju su otkrili astrofizičari uz pomoć teleskopa "Habl" za razliku od kamenitih,gasovitih ili ledenih planeta kakve postoje u Sunčevom sistemu,naučnici su utvrdili da je ova egzoplaneta vodena!

Prostije rečeno ovu planetu uglavnom čini voda i ona je okružena gustom, vlažnom atmosferom.

Planeta "GJ1214b" se van Sunčevog sistema, i ona je uglavnom sastavljene od vode ovo otkriće su potvrdili astrofizičari posle revizije podataka o egzoplaneti pod nazivom-šifrom "GJ1214b" koju je 2009. godine otkrio NASA-in  teleskop Habl.

Naprimer naš Sunčev sistem ima tri vrste planeta:kamenite kao što je Zemlja,Merkur,Mars,gasovite,Jupiter i Saturn i ledene Uran i Neptun.


Analizirajući "GJ1214b", astronom Zakori Berta iz Centra za astrofiziku „Harvard-Smitsonijan" (CFA), pokazao je da je to topao vodeni svet,okružen gustom atmosferom.

Prečnik  ove vodene planete je 2.7 puta vći od zemlje i nalazi se na "samo" 40 svetlosnih godina od nas u sazvežđu „Ofiuhus" (Zmijonoša), dok je ova vodena planeta sedam puta teža od ove na kojoj živimo.

Obilazi oko svoje zvezde, crvenog patuljka, na udaljenosti od dva miliona kilometara,a temperatura planete je 232 stepena Celzijusa.
izvor:rts.

loading...Ako su vam se svidele zanimljivosti, podržite nas. 
LAJKUJTE našu FB stranicu sajta!
Čitajte i pratite nas i na....

twitter icon google plus

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1